Чому у спеку менше хочеться їсти: вчені нарешті все пояснили

спека
Фото: The Guardian

Дослідники кажуть, що за ситість і голод відповідає особливий механізм у нашому організмі.

У спекотні літні дні багато хто з нас помічав, що почуття голоду притупляється або зовсім зникає, пише Live Science.

Насправді вчені давно спостерігають за впливом температури на апетит.

"Ми знаємо, що люди в холоднішому середовищі споживають більше калорій", — каже дієтологиня і доцентка Техаського технологічного університету Еллісон Чайлдресс.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Річ у тім, що калорії — це одиниця енергії, їх спалювання вивільняє тепло, допомагаючи людям виживати в холодному кліматі. Але коли зима змінюється спекотним літом, люди помічають, що почуваються менш голодними.

Але механізми, що лежать в основі такого явища, все ще залишаються незрозумілими. За словами експерта, на споживання калорій впливають багато чинників. Наприклад, на відчуття голоду впливають гормони, білки та навіть фактори навколишнього середовища.

Організм людини завжди прагне підтримувати внутрішні умови стабільними, що називається гомеостазом. Саме тому люди пітніють під палючим сонцем або більше п'ють води після тренувань. Почуття голоду також гомеостатичне: голод з'являється тоді, коли в організмі недостатньо калорій, і навпаки — відчуваємо ситість, коли їх у достатку.

Багато гомеостатичних процесів підтримуються гормонами, які слугують хімічними посередниками в організмі. В апетиті й ситості велику роль відіграють два гормони: грелін — виділяється порожнім шлунком, і лептин — виробляється жировими клітинами й повідомляє мозку, коли організм ситий.

Потім ці гормони потім посилають сигнал гіпоталамуса, частині мозку, яка регулює такі аспекти, як температура тіла, голод і спрага. Там грелін стимулює нейрони, пов'язані з голодом, звані нейронами AgRP, змушуючи відчувати голод. Лептин, навпаки, пригнічує ці нейрони та стимулює нейрони POMC, які змушують відчувати ситість.

"Те, як температура впливає на цю складну систему, все ще залишається предметом досліджень", — каже Чайлдресс.

У мозку є датчики температури — білки, які змінюють форму, коли тіло досягає певного рівня тепла. Наприклад, у мишей деякі клітини мозку надсилають інформацію нейронам AgRP, коли температура низька, що посилює відчуття голоду.

У цей самий час, коли на вулиці підіймається температура, нейрони POMC мають білок, чутливий до тепла, який активується при підвищенні температури тіла. Цей процес активує нейрони, пов'язані з відчуттям ситості.

Але експерти кажуть, що незалежно від почуття голоду або ситості, влітку необхідно підтримувати водний баланс. Цікаво, що заморожені ласощі влітку насправді підвищують температуру тіла, оскільки часто містять велику кількість калорій.

Нагадаємо, вчені виявили давні витоки апетиту. У новому дослідженні вчені виявили давні витоки апетиту у водних істот, у яких відсутній мозок як такий.