Маскарпоне та яйця — обов'язковий атрибут класичного Тирамісу, але можна обійтися і без них.
Класичний десерт Тирамісу готується із сиром маскарпоне та мигдальними печивами савоярді, але є й варіації на тему цього популярного десерту без цих інгредієнтів. А також без яєць.
Тирамісу без яєць
Інгредієнти:
- молоко — 250 г;
- цукор — 100 г;
- борошно — 180 г;
- рослинна олія — 60 г;
- розпушувач — 10 г;
- сіль, ванілін.
Для крему:
- молоко — 500 мл;
- цукор — 150 г;
- кукурудзяний крохмаль — 40 г;
- вершкове масло — 200 г;
- вершки 33% — 250 г;
- лимонний сік — 1-2 ст. л.
Для просочення:
- кава — 100 г;
- цукор — 2 ч. л.;
- какао-порошок посипати торт зверху.
Спочатку готуємо тісто. Наливаємо в миску молоко, додаємо цукор, борошно, розпушувач, олію і трохи ваніліну. Перемішуємо силіконовою лопаткою. Тісто вийде за консистенцією як густа сметана. Виливаємо його на квадратному деко, застеляному пергаментом. І відправляємо в духовку, розігріту до 180 градусів. Випікаємо приблизно 15 хвилин. І залишаємо охолоджуватися прямо на деко.
Готуємо крем. Змішуємо кукурудзяний крохмаль, цукор, молоко. І перемішуємо вінчиком. Ставимо на плиту й доводимо до кипіння на невеликому вогні, помішуючи вінчиком. Ставимо охолоджуватися. Коли крем охолоне, а масло розм'якшиться, збиваємо масло до білого і додаємо потроху крем, поки весь не використовуємо. Крем відправляємо остигати в холодильник.
Тепер збиваємо холодні вершки. У крем додаємо столову ложку лимонного соку й обережно перемішуємо з вершками, щоб крем вийшов ніжний і повітряний.
Збираємо торт. Краще це робити у роз'ємній формі. Вирізаємо круглий корж, просочуємо його кавою з цукром, або без. Кладемо у форму, зверху крем, зверху залишки бісквіту і знову крем. Так поки крем і бісквіт не закінчиться. Зверху прикрашаємо кремом і присипаємо какао-порошком.
Також ви можете приготувати смачний торт "Панчо" з ананасами. Справжню 20-річну класику.