Цей смачний торт придумали на честь поета Анрі де Регні та назвали на честь героя його вірша: гурмана та мандрівника Саварена.
Саварен — це торт, який придумали французькі кондитери на честь поета Анрі де Регні. У 1891 він опублікував вірш "Саварен", в якому розповів про пригоди героя Саварена — мандрівника і гурмана. Кондитери з Парижа зробили торт у формі кільця, що нагадує його капелюх.
Торт "Саварен" швидко став популярним у Франції, та в інших країнах. В Англії, де він дуже популярний, його ще називають ромовим тортом. Торт "Саварен" можна приготувати з різними видами сиропу, наприклад, апельсиновим, лимонним чи кавовим. Також торт можна прикрасити різними фруктами, ягодами чи горіхами.
Торт "Саварен"
Інгредієнти:
Для тіста:
- 300 г борошна;
- 15 г свіжих дріжджів або 5 г сухих;
- 100 мл теплого молока;
- 75 г вершкового масла;
- 50 г цукру;
- 3 жовтки;
- дрібка солі;
- цедра лимона.
Для сиропу:
- 250 мл води;
- 200 г цукру;
- 100 мл рому.
Для прикраси:
- 200 мл вершків;
- 2 ст. цукрової пудри;
- фрукти на смак (ананас, апельсин, полуниця і т.д.).
Розчиніть дріжджі в молоці та додайте 100 г борошна. Замісіть тісто та залиште його на 30 хвилин у теплому місці.
Додайте борошно, масло, цукор, жовтки, сіль і цедру лимона. Замісіть еластичне тісто і залиште його на годину в теплому місці.
Змастіть кільцеву форму маслом та посипте її борошном. Перекладіть тісто у форму та розподіліть його рівномірно. Залиште тісто на 20 хвилин у теплому місці.
Випікайте торт у попередньо розігрітій до 180 градусів духовці близько 25 хвилин або до золотистого кольору.
Приготуйте сироп: доведіть до кипіння воду із цукром і варіть на слабкому вогні близько 10 хвилин. Зніміть з вогню та додайте ром.
Вийміть торт з духовки та проколіть зубочисткою по всій поверхні. Полийте його гарячим сиропом і залиште на кілька годин або на ніч, щоб він добре просочився.
Збийте вершки з пудрою до пишноти. Перекладіть торт на блюдо та прикрасьте його кремом та фруктами.
Також можна приготувати смачний сирний кекс.