Розділи
Матеріали

Заготовки на зиму: рецепт кільки в томатному соусі з овочами

Оксана Ханас
Фото: Getty

Замість кільки можна взяти салаку або мойву, смак консерви від цього не постраждає.

Заготовлювати на зиму можна не тільки фрукти й овочі, а й рибні консерви. Як приготувати кільку в томатному соусі з овочами, розповіли в рецепті з блогу "Закатки на зиму". Замість кільки можна використовувати мойву або салаку, і результат буде зовсім не гіршим.

Кілька або мойва в томатному соусі з овочами

Інгредієнти:

  • очищена мойва (кілька або салака) — 3 кг;
  • помідори — 3 кг;
  • морква — 1 кг;
  • цибуля — 1 кг;
  • сіль — 6-7 ст. л.;
  • цукор — 8-9 ст. л.;
  • оцет 9% — 100 гр;
  • лавровий лист, перець горошком — до смаку.

Спосіб приготування:

Помідори помити, пропустити через м'ясорубку або подрібнити блендером, перелити в каструлю, поставити на повільний вогонь, щоб вони уварилися. Періодично їх необхідно помішувати.

Моркву помити, почистити, натерти на крупній тертці, посмажити до м'якості й золотистого кольору. Цибулю почистити, порізати кільцями й теж обсмажити до м'якості окремо від моркви, помішуючи.

Томатну масу з'єднати з овочами та перекласти все в каструлю з неіржавної сталі або чавуну шарами: шар томатно-овочевої суміші, шар риби, і так до кінця. Останнім має бути шар овочів. Додати спеції та поставити на повільний вогонь, накривши кришкою. Варити три години, не перемішуючи.

За 10 хвилин до закінчення варіння додати оцет, розливши його рівномірно по всій поверхні та протикаючи дерев'яною паличкою суміш риби й овочів, щоб оцет рівномірно розподілився по всій масі.

Поки маса готується, простерилізувати 10 півлітрових банок, розкласти в них гарячими отримані консерви та закатати кришками. Банки перевернути й укутати до повного охолодження.

Раніше Фокус писав, як приготувати на зиму варення з айви.