Приготоване за цим класичним рецептом м'ясо стає ніжним і буквально тане в роті.
Bœuf Bourguignon, Беф Бургіньйон, або яловичина по-бургундськи, — це простий сільський рецепт, який із селянського столу перекочував на кухню мішленівських ресторанів.
М'ясо довго тушкується в червоному вині, виходить ніжним і буквально тане в роті. Ця страва стала відомою завдяки популярному фільму "Джулі і Джулія" про відомого кулінара Джулію Чайлд. Але опублікований на сайті Madame Vorger рецепт пропонує простіший варіант приготування.
Для цієї страви краще взяти ту частину яловичини, яка добре тушкується: лопатку, або гомілку. Колись цю страву взагалі готували з найдешевшого м'яса.
Яловичина по-бургундськи
Інгредієнти:
- 600 г яловичини;
- 1 цибулина;
- 2 морквини;
- 2 зубчики часнику;
- 1 с. л. борошна;
- 1/2 банки помідорів у власному соку;
- 1/2 пляшки червоного вина;
- 1 бульйонний кубик;
- 1 лавровий лист і 2 гілочки чебрецю.
Для прикраси:
- 1 жменю нарізаного бекону;
- 2 жмені печериць.
М'ясо поріжте на великі шматки, обсушіть паперовим рушником. Цибулю та моркву наріжте крупно.
У каструлі з товстим дном добре розігрійте рослинну (краще оливкову) олію. М'ясо посоліть і поперчіть. Обсмажте до скоринки невеликими порціями. Щоб м'ясо саме смажилося, а не тушкувалося.
У тій самій каструлі обсмажте м'ясо та моркву, додайте дрібно нарізаний часник і помідори. Перемішайте.
Поверніть у каструлю м'ясо, посипте борошном, влийте вино, додайте бульйонний кубик, лавровий лист і чебрець. Долийте води так, щоб повністю покрити м'ясо.
Доведіть до кипіння, накрийте кришкою і тушкуйте на маленькому вогні близько трьох годин. М'ясо має стати дуже м'яким. М'ясо по-бургундськи готове.
Але його ще можна "прикрасити". Обсмажте гриби, розрізані навпіл, разом із беконом. Можна додати маленькі цибулинки. Подавайте м'ясо з картоплею та "прикрасами". Або без них.
Ідеально до такої страви підійде картопляне пюре.