Так яловичину готують у П'ємонті.
Якщо ви любите яловичину й вам подобається готувати м'ясо одним великим шматком, то спробуйте приготувати яловичину за цим італійським рецептом. Яловичина стає дуже ніжною завдяки повільному приготуванню та п'янкому аромату прекрасного вина. Це ідеальний рецепт для недільного обіду або святкового випадку.
Приготована за цим рецептом яловичина називається яловичиною бароло.
Це типовий п'ємонтський рецепт, у якому яловичину тушкують, тобто спершу підрум'янюють на дні соте, а потім довго готують на повільному вогні у вині бароло, одному з найкращих італійських вин, із обсмаженими овочами й такими ароматами як шавлія та розмарин, гвоздика та ялівець. Бароло — це сухе червоне вино. Тож якщо у вас немає оригінального вина бароло, візьміть будь-яке інше, яке відповідає цим вимогам. Рецептом поділилися на сайті Cucchiaio.
І саме повільне приготування дає змогу м'ясу стати м'яким і набути аромату. Його нарізають скибочками та подають із увареним соусом із картопляним пюре або полентою.
Тушковане м'ясо бароло
Інгредієнти:
- 1 кг яловичої м'якоті;
- молода картопля;
- 1 стебло селери;
- 1 морква;
- 1 цибулина;
- 1 зубчик часнику;
- 2 гілочки розмарину;
- листя шавлії;
- 750 мл червоного сухого вина (1 пляшка);
- 500 мл овочевого бульйону;
- 1 лавровий лист;
- 2 гвоздики;
- 2 ягоди ялівцю;
- 30 г вершкового масла;
- сіль, перець.
Щоб приготувати тушковане м'ясо бароло, почніть із очищення селери, цибулі та моркви та крупно наріжте їх. Також приготуйте букет ароматних трав, зв'язавши гілочку розмарину та кілька листків шавлії. Починайте обрізку шматка м'яса від найжирніших частин.
Знежиривши м'ясо, перев'яжіть його кухонним шпагатом. Потім беріться до обсмажування яловичини на сильному вогні у вершковому маслі. Коли воно добре підрум'яниться з усіх боків, зніміть його зі сковорідки, відкладіть убік і підсмажте на тій самій олії часник, селеру, моркву та цибулю. Коли всі овочі стануть м'якими, покладіть м'ясо назад у каструлю, також додавши букетик ароматних трав.
Залийте м'ясо та зелень червоним вином і на цьому етапі додайте лавровий лист, гвоздику та ягоди ялівцю. Потім почніть готувати: накрийте каструлю кришкою, зменште вогонь і варіть на слабкому вогні 3 години, час від часу підливаючи бульйон, щоб м'ясо було занурене в рідину.
Приблизно через пів години після закінчення варіння додайте молоду картоплю, попередньо очистивши, промивши та розрізавши її навпіл. Наприкінці додайте сіль і свіжомелений перець.
Подавайте тушковане м'ясо бароло, нарізане скибочками, із соусом і картоплею. Бульйон, у якому варилося м'ясо, можна вварити й подавати як соус.
Також ви можете приготувати страчеті, смачну страву з яловичини.