Торт Захер — це класика віденської випічки, і ви можете приготувати його на своїй кухні.
Цей австрійський торт знають по всьому світу, і він, мабуть, є найулюбленішим шоколадним тортом на світі. Його віденський рецепт вважається секретним, але, тим не менш, його готують максимально близько до оригіналу. Тож спробуйте спекти знаменитий Захер на своїй кухні. І він вразить вас чарівним поєднанням темного шоколаду й абрикосового джему.
Історія торта Захер так само відома, як і його смак: його винайшов для принца фон Меттерніха у Відні в першій половині XIX століття юний помічник кондитера, що приніс йому популярність. На сьогоднішній день оригінальний торт Захер доступний тільки у Відні, в кондитерській готелю Sacher, яка заявляє про авторство і офіційний рецепт, і в дуже небагатьох інших торгових точках в Австрії. Рецептом поділилися на сайті Cucchiaio.
Торт Захер
Інгредієнти:
Для торта:
- 60 г темного шоколаду міцністю 60-70%;
- 40 г свіжих вершків;
- 130 г вершкового масла;
- 90 г цукру;
- 120 г яєць кімнатної температури (близько 2 великих яєць);
- 90 г борошна;
- 12 г гіркого какао;
- 4 г розпушувача;
- 100 г абрикосового джему;
- 3 г солі.
Для глазурі:
- 200 г темного шоколаду міцністю 60-70%;
- 130 г свіжих вершків;
- 50 г темного шоколаду міцністю 60-70%.
Щоб приготувати торт Захер, почніть із того, що розтопіть нарізаний шоколад разом із вершками на водяній бані. Дайте охолонути. Тим часом збийте м'яке масло з цукром у планетарному міксері або вручну, поки воно не стане м'яким і легким. Поступово додавайте яйця, злегка збиті виделкою, почекайте, доки вони добре змішаються, перш ніж додавати що-небудь ще.
Додайте в суміш розтоплений шоколад і вершки кількома порціями до однорідного стану. Потім просійте борошно разом із какао та дріжджами та вмішайте його в суміш за допомогою лопатки або дерев'яної ложки, дуже акуратно, рухами від низу до верху, намагаючись не утворювати грудочок.
Перекладіть тісто в роз'ємну форму діаметром 15-18 см, застелену папером для випічки, і випікайте в розігрітій до 180° духовці 35-40 хвилин або поки воно не підсохне всередині. Дістаньте пиріг із духовки і дайте йому охолонути у формі 5 хвилин, потім переверніть його на решітку і дайте йому повністю охолонути (це займе близько години).
Коли корж повністю охолоне, розріжте його на два, і змастіть нижній тонким шаром абрикосового джему.
Накрийте другим коржем і змастіть верх торта та боки тонким шаром джему. Залиште його відкритим щонайменше на годину перед глазуруванням.
І готуйте глазур: доведіть вершки до кипіння. Розламайте темний шоколад на шматочки в мисці та залийте його вершками. Емульгуйте лопаткою доти, доки шоколад повністю не розтане і не вийде блискуча глазур. Вилийте його на торт, даючи йому стекти по краях так, щоб він повністю покрив його. Видаліть надлишки за допомогою великого шпателя. Відправте торт у холодильник мінімум на годину, щоб глазур ідеально застигла.
Також ви можете приготувати дуже смачний Бостонський торт із кремом.