Розділи
Матеріали

Італійський шоколадний десерт на Різдво: як приготувати панпепато

Дар'я Бережна
Фото: Instagram ricettandocondany | Італійський шоколадний десерт панпепато

Панпепато (або пампепато) — типовий різдвяний десерт, який готують із шоколадом, сухофруктами, корицею та мускатним горіхом.

Панпепато, або пампепато, — наш традиційний десерт, про його походження сперечаються міста Терні та Феррара. Його готують здебільшого в період Різдва, і, звісно, існує безліч рецептів, які впродовж багатьох років передавалися з родини в родину. У цьому рецепті використовуються горіхи трьох видів, але можна використовувати також фісташки, кедрові горіхи, або горіхи пекан. А родзинки можна замінити цукатами з апельсина або грейпфрута. Рецептом поділилися на сайті Cucchiaio.

Панпепато готують у багатьох кондитерських по всій Італії, але традиція готувати його вдома, а потім обмінювати його з іншими членами сім'ї разом із гілочкою омели зберігається і сьогодні.

Панпепато

Інгредієнти:

  • 50 г волоських горіхів;
  • 50 г фундука;
  • 50 г мигдалю;
  • 100 г борошна;
  • 100 г меду;
  • 100 г темного шоколаду;
  • 50 г родзинок;
  • 2 столові ложки води;
  • кориця;
  • мускатний горіх;
  • чорний перець.

Щоб приготувати панпепато, злегка підрум'яньте горіхи на сухій сковороді. І замочіть родзинки в гарячій воді хвилин на десять. У невеликій каструльці розтопіть мед із водою, коли він добре розчиниться, вилийте його в миску з шоколадом.

У ту ж миску додайте сухофрукти, усі спеції, борошно та родзинки.

Швидко замісіть щільне однорідне тісто. Сформуйте буханець і помістіть його у форму, застелену папером для випічки. Випікайте за температури 180° приблизно 20 хвилин.

Перед подачею дайте панпепато повністю охолонути.

Також ви можете приготувати дуже смачний торт-морозиво.