Завжди можна скористатися барвниками з магазину. Але натуральними інгредієнтами можна домогтися приголомшливих відтінків крашанок.
У магазинах зараз можна купити найрізноманітніші харчові фарби та наклейки. Але для великодніх яєць, або як називають в Україні — крашанок, краще використовувати виключно натуральні барвники. І палітра виходить дуже різноманітною, головне вибрати яйця з білою шкаралупою. Фокус розповість, як це зробити.
Коли потрібно фарбувати яйця на Великдень?
Думки з цього приводу розходяться. Часто їхні крашанки починають фарбувати в Чистий четвер, після того, як приберуть будинок. Але багато хто переносить цей обряд на Велику суботу, яку також називають Тихою. Тоді можна встигнути їх освятити і на нічній великодній службі, яка зазвичай починається в суботу ввечері або вже у Великодню неділю вранці.
Не забувайте, що крашанки потрібно зберігати правильно: обов'язково прибирайте їх до холодильника після святкового застілля і не зберігайте яйця з пошкодженою шкаралупою. Краще використати їх для салату.
Раніше крашанки, освячені в храмі, довго зберігали, як оберіг. Вважалося, що вони захищають будинки від пожеж, блискавок та інших нещасть.
Як підготувати яйця до фарбування:
- Ретельно вимийте яйця.
- Зваріть яйця круто. На це піде 10-15 хвилин. Додайте у воду кілька столових ложок солі, щоб шкаралупа не розтріскалася.
Чим можна пофарбувати крашанки?
Цибулеве лушпиння, чай і кава
Для отримання коричневого підійде лушпиння цибулі, міцний чай або свіжозварена кава. Цибулевим лушпинням фарбувати дуже просто:
- промийте 2-3 склянки лушпиння промийте проточною водою;
- покладіть у каструлю, залийте водою і дайте настоятися хвилин 15-20;
- поставте каструлю на вогонь і проваріть після закипання 5-10 хвилин,
- акуратно покладіть у відвар яйця і потримайте їх на слабкому вогні не більше 10 хвилин,
- зніміть з вогню і дайте охолонути, не зливаючи барвник.
Якщо використовуєте чай або каву: просто опустіть яйця у відвар і залиште на кілька годин.
Капуста і вино
Якщо ви хочете отримати гарний синій відтінок, використовуйте червонокачанну капусту. Капусту крупно наріжте. Складіть у каструлю, залийте водою і доведіть до кипіння. Варіть 30 хвилин на слабкому вогні. Дайте капусті повністю охолонути у відварі. Капустяний відвар процідіть у каструлю. Додайте 1,5 ст. л. оцту і перемішайте. Покладіть у відвар зварені круто яйця від 30 хвилин до 8 годин. Що довше вони там пролежать, то яскравішим буде колір крашанок.
Також можна пофарбувати яйця вином. Це новий модний великодній тренд і крашанки виходять дуже цікавого відтінку: синювато-фіолетового. Можна навіть зробити майже чорні крашанки.
Візьміть найдешевше червоне вино. Яйця потрібно брати сирі, тому що вони будуть варитися у вині. Залийте вином яйця в каструльці і варіть близько 10-15 хвилин. Після того як ви охолодите і обсушите готові яйця, шкаралупа набуде синьо-сірого відтінку. Кристалики винної кислоти, що осіли на шкаралупі, додадуть мерехтіння. Якщо ви залишите яйця у вині на ніч, вони набудуть темнішого насиченого кольору.
Буряк і каркаде
Щоб надати шкаралупі яєць рожевого кольору, можна використовувати буряк. Дрібно наріжте його або натріть на тертці. Зробіть відвар. І покладіть туди варені круто яйця.
До речі, міцний настій чаю каркаде також можна використовувати. Він надає більш насиченого червоного кольору. Зробіть міцний чай і покладіть туди яйця. Що довше ви протримаєте яйця у відварі, то яскравішим вийде відтінок.
Куркума і зелений чай
Куркума додасть крашанкам яскравого жовтого відтінку. Яйця в цьому випадку потрібні сирі.
На 5 білих яєць знадобиться:
- приблизно 40 г меленої куркуми (1 пакетик або трохи більше);
- 0,7 л води — рідина має покривати яйця;
- 2 ст. л. 9%-вого оцту;
- 1 чайна ложка солі.
Розведіть куркуму до стану кашки в невеликій кількості води, потім долийте решту води, додайте сіль і оцет. Помістіть яйця в розчин, поставте на невеликий вогонь і після закипання варіть 10 хвилин. Остудіть у холодній воді та викладіть на паперову серветку.
Зелений чай надає ніжного зеленувато-жовтого відтінку.
Інгредієнти:
- 5 чайних ложок зеленого чаю матча;
- 1 л. води;
- 1 ч. л. солі;
- 1 ч. л. 9% оцту.
Далі дійте, як із куркумою: зваріть яйця в барвнику і залиште в ньому на 3-4 години.
Як прикрасити крашанки
Якщо ви хочете, щоб на ваших крашанках був візерунок, то можна скористатися всім тим, що є у вас вдома. І крашанки вийдуть дивовижними.
Рослинні мотиви
Листочки пряних трав на кшталт м'яти, кінзи, петрушки, або що у вас знайдеться вдома, просто притисніть до яйця, обгорніть марлею, або капроном, міцно зав'яжіть, щоб листок не зліз, та опустіть яйця в будь-який розчин, приготований із додаванням натурального барвника.
Що довше ви тримаєте яйця у відварі, то насиченішим буде колір. Потім приберіть листочок і отримаєте малюнок на шкаралупі.
Геометричні візерунки
За таким же принципом можна використовувати звичайний тканинний пластир. Просто зробіть візерунок зі смужок, або кружечків на шкаралупі варених яєць і покладіть у барвник. Або обв'яжіть яйця мотузкою.
Нагадаємо, раніше Фокус писав про те, як можна прикрасити паски. Крім білої глазурі та посипки є ще чимало інших трендів у великодньому декорі.