Дослідники вивчили дані мільйонів чоловік і озвучили приголомшливі цифри.
Вживання в день кількох порцій фруктів і трьох порцій овочів на 13% знижує ризик ранньої смертності. До такого висновку дійшли дослідники з Американської кардіологічної асоціації, передає People.
На думку вчених, саме таке співвідношення дає найбільшу користь з точки зору профілактики серйозних хронічних захворювань.
За словами епідеміолога і дієтолога з Гарвардської медичної школи, доктора Донга Вана, у ході досліджень було проаналізовано дані понад двох мільйонів американців і жителів інших країн. Люди, які вживали озвучений обсяг овочів і фруктів, мали найнижчий рівень ранньої смерті.
Згідно з результатами дослідження, у тих, хто споживав п'ять порцій на день порівняно з тими, хто їв дві порції на день, ризик ранньої смертності в цілому був нижче на 13%, від серцево-судинних захворювань та інсульту — менше на 12%, від раку — на 10%, а від респіраторних захворювань — на цілих 35%.
Вживання понад п'яти порцій фруктів і овочів не мало додаткових переваг.
Найбільш корисними для тривалості життя вчені називають зелені листові овочі (шпинат, салат, капуста), а також фрукти й овочі, насичені бета-каротином і вітаміном С (цитрусові, ягоди, морква).
А ось овочі, що містять крохмаль, наприклад, горох, картопля і кукурудза, а також фруктові соки ніякого відношення до зниження ризику ранньої смерті не мають.
Нагадаємо: споживання яких продуктів краще скоротити тим, хто сидить на дієті і намагається скинути зайву вагу.