Популярність гречки зростає неймовірними темпами. З одного боку — це наш стратегічний запас у скрутні часи. З іншого — на заході відкрили для себе гречану кашу, як новий суперфуд для заміни вівсянки. Багато в чому тому, що гречка не містить глютену.
Проте готують гречку в Європі інакше, найчастіше страви із неї солодкі. Представляємо вам три незвичайні рецепти гречаної каші, ситні, незвичайні та легкі у приготуванні.
Чим корисна гречка для людини
Вітамінний комплекс гречаної крупи представлений такими компонентами:
- тіамін (В1), він бере участь в обміні речовин;
- рибофлавін (В2), він бере участь у синтезі еритроцитів, у регуляції зростання та репродуктивних функцій;
- холін (В4), він покращує обмінні процеси в нервовій тканині (гречка — єдиний зерновий продукт, що містить холін);
- нікотинова кислота (РР), яка бере участь у метаболізмі жирів;
- токоферол (Е), він є потужним антиоксидантом та сприяє насичення крові киснем.
Мінеральному складу гречки можуть позаздрити багато круп:
- високий вміст заліза перешкоджає розвитку анемії;
- кальцій та фосфор зміцнюють кісткову систему;
- калій необхідний роботи серця;
- магній зменшує ризик розвитку варикозного розширення вен, є природним антидепресантом.
Традиційна гречана каша постачає в організм понад два десятки мікроелементів, без яких неможливе забезпечення повноцінної життєдіяльності.
Зниження рівня глюкози у крові
Глікемічний індекс звичайної пропареної гречки — 50 одиниць, що не перевищує допустимої при цукровому діабеті норми 50-55. А зелена гречка має індекс усього 43 одиниці, тому діабетикам краще вживати її.
Канадські фахівці встановили, що концентрація глюкози в крові знижується на 12% через півтори години після вживання гречки, а через дві години — вже на 19%.
Діабетики можуть гречкою замінювати в раціоні хліб і картоплю (звичайно, після консультації з лікарем).
Шоколадно-гречана каша
Хто не любить шоколад на сніданок? І каша без глютену. Багато веганів вважають цей рецепт ідеальним. Та й не вегани — теж так вважають!
Інгредієнти:
- 1 склянка сирої гречаної крупи (або смаженої гречки/каші)
- 2 столові ложки какао-порошку
- 1 склянка рослинного (або коров'ячого жирного) молока
- 2 ст. л. кленового сиропу. Ви також можете використовувати кокосовий цукор або бананове пюре.
Приготування
Почніть із замочування гречки у подвійній кількості води як мінімум на 4-5 годин, а краще на ніч. Оскільки гречка вбере воду, вам не потрібно багато рідини для подальшого приготування. Підійде пропорція 1:1 — наприклад, 1 склянка молока на 1 склянку гречаної крупи. Але можна додати більше молока, якщо побоюєтеся, що каша вийде сухуватою.
Додайте гречану крупу та рослинне молоко в каструлю разом з какао-порошком та кленовим сиропом. Намагайтеся не додавати занадто багато рідини на початку — просто додайте більше молока або води, коли варитимете кашу. Каша має кипіти близько 10 хвилин на слабкому вогні.
Для додаткової начинки можна використовувати величезну різноманітність: чорницю, полуницю, арахісову олію та кокосову стружку, горіхи пекан або волоські, — повідомляє автор рецепту на сайті Oh My Veggies.
Гречана каша з маком
Інгредієнти
- 50 г гречки
- 250 мл молока на ваш вибір
- 2 ч. л. маку
- 125 г чорниці
- 1 невеликий очищений апельсин
- 1 чайна ложка кориці
Приготування
Перекладіть гречку в миску. Залийте 250 мл холодної води, потім накрийте кришкою та залиште на 4 години, а краще на ніч.
Злийте замочену гречку і кілька разів змішайте з молоком у кухонному комбайні до однорідної текстури, потім вилийте в каструлю разом з маком. Варити на повільному вогні 7-10 хвилин, постійно помішуючи, до кремоподібного стану та загусання.
Покладіть чорницю в невелику каструлю разом із апельсиновим соком, цедрою та корицею. Доведіть до кипіння на середньому вогні і варіть на повільному вогні протягом 5 хвилин або поки чорниця не лусне і не стане пікантною. Розкладіть кашу по двох тарілках і залийте чорничним компотом.
Горіховий смак гречки смачніший за вівсянку, стверджує сайт ВВС GoodFood.
Енергетичне печиво із гречки
Інгредієнти
- гречка — 50 г
- мигдаль — 15 г
- фундук — 15 г
- кунжут 5 г
- банан/яблуко — 150 г
- мед — 1 ст.
- брусниця/журавлина (краще сушена) — жменя
- кориця
- ваніль
- кардамон
Приготування
Гречку замочуємо щонайменше на 3 години у воді кімнатної температури. Воду зливаємо, просушуємо.
Горіхи прогріваємо на сковороді або в духовці, знімаємо лушпиння, дробимо.
Банан розтираємо з медом. Якщо робите з яблуком, то яблуко треба очистити від шкірки та серцевини, порізати на великі шматки та "запекти" в мікрохвильовій печі 3-4 хвилини, потім блендувати.
Змішуємо всі інгредієнти, формуємо печивко і випікаємо на низькій температурі, доки не просушаться, дві години.
Автори рецепту повідомляють, що калорійність у продукту виходить 199 калорій на 100 грам і найбільше таке печиво підходить активним людям та дітям, які займаються спортом.
Приготуйте унікальну пасту
На Сардинії розсекретили рецепт приготування унікальної пасти філіндеу. Найскладніше — вручну розкачати пасту. Спочатку розім'яте тісто складають удвічі і розтягують, потім вчетверо — і розтягують… В ідеалі має відбутися 8 розтягувань, після чого у вас буде 256 (!) найтонших ниток.