Заправки з йогурту, авокадо та сметани нічим не поступаються за смаком майонезу.
Майонез є найпопулярнішою заправкою до салатів у всьому світі, проте далеко не завжди салати, інгредієнти яких буквально плавають у ньому, можна назвати корисними. Фокус пошукав альтернативу цьому суперпопулярному компоненту.
На смак грецький йогурт, мабуть, — одна з найкращих альтернатив майонезу. Він схожий на нього за кольором, консистенцією і смаком, а за наявності додаткових спецій може заграти новими фарбами. Наприклад, зубчик часника, кілька столових ложок дрібно нарубаної зелені або лимонного соку зроблять його смак насиченим і багатшим. До того ж у ньому значно менше калорій, ніж у майонезі, — приблизно 60 калорій на 100 грамів.
Заправка з йогурту а-ля "дзадзикі"
Інгредієнти:
- грецький йогурт — 180 мл;
- огірок середнього розміру — 1 шт.;
- часник — 2 зубчики;
- лимонний сік — 1 ст. л;
- рублена зелень (кріп, петрушка, кінза залежно від переваг) — 1 ст. л.;
- свіжемелений чорний перець — 1 ст. л.
Спосіб приготування:
Свіжі огірки необхідно очистити від шкірки та натерти на дрібній тертці. Часник пропустити через прес, дрібно порізати чи придушити ножем.
Усі інгредієнти змішати та відправити мінімум на годину в холодильник.
Щоб заправка була більш рідкою, можна додати ще трохи йогурту або кефіру.
Заправка з авокадо
Для приготування заправки потрібно вибирати стиглий і м'який авокадо. Він добре поєднується в салатах з овочами, яйцями та рибою. Він багатий на жирні кислоти, залізо, мідь, магній, кальцій і калій.
Інгредієнти:
- авокадо — 1 шт.;
- часник — зубчик;
- сік половини лайма;
- зелень — 1 ч. л;
- сіль — 1/3 ч. л;
- свіжомелений чорний перець — ¼ ч. л;
- кип'ячена вода — 60 мл.
Спосіб приготування:
Розрізати навпіл авокадо, прибрати кісточку, витягнути м'якоть, часник очистити, а зелень — дрібно порубати. Усі інгредієнти подрібнити блендером до однорідної маси. В отриману кашку поступово додати воду або пряний овочевий бульйон, довівши її до потрібної консистенції.
Заправка зі сметани із гірчицею
Інгредієнти:
- сметана — 3-4 ст. л;
- діжонська гірчиця — 1 год. л;
- соєвий соус — 1 ст. л;
- сіль — за смаком;
- свіжі трави — шніт-цибуля або кінза.
Спосіб приготування:
Усі перелічені інгредієнти, крім зелені, добре перемішати та відправити у холодильник на 20 хвилин. Зелень вмішати в соус безпосередньо перед подачею.
Як приготувати домашній майонез, а також смачну мариновану капусту з буряком, яка стане гарним доповненням до м'ясних страв.