Чашка кави або чаю зранку допоможе остаточно прокинутися та налаштуватися на робочий лад.
Більшість людей, прокидаючись уранці, насамперед вирушають на кухню, щоб зробити собі чашку кави та якнайшвидше налаштуватися на робочу хвилю. Вчені, провівши певні дослідження, дійшли висновку, що раціональне зерно в цьому щоденному ритуалі є, про що розповіли у звіті, опублікованому в журналі Physiology and Behaviour.
Кофеїн є однією з найбільш широко споживаних харчових добавок у світі. Напої з кофеїном, наприклад, кава або чай, енергетичні напої з кофеїном і безалкогольні напої широко споживаються молодими людьми для покращення функцій організму, таких як підвищення пильності, зменшення сонливості, стимуляція уваги та збудження. Низькі та помірні дози кофеїну (20–400 мг/день) можуть покращити самопочуття й підвищити мотивацію та енергію для роботи без несприятливих поведінкових ефектів.
В експерименті взяли участь 25 здорових чоловіків без шкідливих звичок із Університету Південно-Східної Азії. Фахівці, які стоять за новим дослідженням, прагнули "з'ясувати, чи може одна низька доза кофеїну як ранковий напій для пробудження вплинути на активність мозкових хвиль і когнітивні функції". Результати показали, що через 30 хвилин після прийому 50 мг кофеїну спостерігалося зниження активності альфа-хвиль. Це тип мозкової активності, пов'язаний із сонливістю. Також помічено покращення робочої пам'яті й когнітивних функцій.
Однак кавою та міцним чаєм не варто зловживати людям, які мають серцево-судинні захворювання, щоб не "перевантажити" організм.
Нагадаємо, як розлита кава вплинула на роботу гаджетів.