Ви відмовилися від цукру, замінили його на цукрозамінники та вважаєте, що цим дбаєте про своє здоров'я? Ви будете розчаровані.
Хочеш скинути зайву вагу — не вживай цукор, а якщо хочеш солодкого— додай цукрозамінник! Наскільки це виправдано та безпечно для здоров'я, ми запитали у спеціаліста. Дієтологиня Ганна Пархоменко розповіла, чому помірне споживання цукру більш корисне, та яку шкоду здоров'ю можуть завдати цукрозамінники.
"Я не рекомендую вживати цукрозамінники, бо не знайшла жодного доказу їхньої безпечності" — каже Ганна.
Аспартам
Цей штучний підсолоджувач негативно впливає на мікробіом шлунково-кишкового тракту, підвищує ризик виникнення розладів обміну речовин, передусім цукрового діабету 2 типу (доведено на мишах), та ризик тривожних і депресивних розладів.
"У людей, які страждають на мігрені, регулярне вживання аспартаму доказово призвело до збільшення частоти епізодів специфічного головного болю. Також цей цукрозамінник суворо протипоказаний людям із генетичним захворюванням на фенілкетонурію", — зазначає Ганна Пархоменко.
Сахарин та цикламат натрію
Цикламат натрію — штучний підсолоджувач, який у 30–50 разів солодший за цукор. Зазвичай його використовують разом із сахарином. У разі систематичного вживання цих підсолоджувачів, підвищуються ризики онкологічних захворювань сечостатевої системи (доведено на щурах).
Дієтологиня зауважує: "Є обмовка, що щури метаболізують підсолоджувачі інакше, ніж люди, тож вплив цих речовин на людей залишається невизначеним". Проте чи варто ризикувати?
Ерітрол
Це натуральний замінник цукру, який отримують з рослинної сировини. Цей підсолоджувач не асоційований з описаними вище ризиками, але може викликати здуття та дискомфорт у животі. Такий ефект пов'язаний із його природою: спирт, який проходить через наш ШКТ транзитом, ферментується бактеріями товстого кишківника. Дискомфорт є наслідком цієї ферментації.
Стевія
Стевія відрізняється тим, що має природне походження (виробляється з листя рослини Stevia rebaudiana). FDA називає безпечним добове споживання стевії у дозі 4 міліграми на кілограм (мг/кг) маси людини. Доведеним на сьогодні негативним ефектом стевії є її здатність впливати на продукування гормонів репродуктивної системи, зокрема підвищувати вироблення прогестерону.
"Я ставлюся до стевії обережно і не рекомендую її вживати без особливої потреби. Людям зі схильністю до низького артеріального тиску стевія не рекомендована з огляду на те, що може поглиблювати стан артеріальної гіпотензії" — зазначає дієтологиня.
Дійсно, надмірне споживання цукру може спричинити проблеми зі здоров'ям, проте дозоване споживання цукру за збалансованого здорового раціону не зашкодить вашому здоров'ю, на відміну від будь-яких замінників.
"Я не вірю у шкоду від цукру, якщо в раціоні продукти, що містять додавання цукру, становлять 20%, а решта 80% різноманітні нутритивно цінні продукти. Дослідження не показали негативного впливу цукру на організм людини в такій ситуації".
Ганна Пархоменко належить до дієтологів, які не демонізують певні продукти, накладаючи на них тотальний заборону. Наслідки таких заборон зазвичай повністю нівелюють отриманий результат, адже рано чи пізно людина зривається та переїдає, знову набираючи вагу.
Цукрозамінники не є тією альтернативою, яка допоможе вам їсти скільки завгодно солодощів без ризиків зіпсувати фігуру. На жаль, отримавши фігуру мрії, можна на додачу отримати масу серйозних проблем зі здоров'ям.
Такої думки дотримують не лише прогресивні дієтологи. За останніми рекомендаціями Всесвітньогї організації охорони здоров'я "не рекомендується використовувати підсолоджувачі, які не містять цукру, для контролю маси тіла".
Такі рекомендації ВООЗ ґрунтуються на даних, які підтвердили, що вживання підсолоджувачів, що не містять цукру, не дає жодних довгострокових переваг у зниженні жирових відкладень у дорослих чи дітей. Проте, цукрозамінники "можуть викликати потенційні небажані ефекти від тривалого використання, такі як підвищений ризик діабету 2 типу, серцево-судинні захворювання та смертність у дорослих".
Очевидно, що шкода для здоров'я від використання цукрозамінників більша, ніж від контрольованого споживання цукру або меду, сиропу топінамбура, агави тощо. Проте вибір за вами. Що оберете ви?
Нагадаємо, за цими симптомами ви можете запідозрити у себе цукровий діабет.
Раніше Фокус писав про те, які небезпечні "єшки" можуть бути додані у продукти харчування.
Важливо! Ця стаття заснована на останніх наукових та медичних дослідженнях і не суперечить їм. Текст має виключно інформаційний характер і не містить медичних порад. Для встановлення діагнозу обов'язково зверніться до лікаря.