Розділи
Матеріали

Зовсім не шкідливо: 7 вуглеводів, які борються із запаленням і допомагають схуднути

Оксана Москаленко
Фото: Freepik | Продукти, які борються із запаленням

Вуглеводи, які часто критикують у світі дієтології, насправді є життєво важливим макронутрієнтом, що забезпечує організм енергією. Але важливо вибирати правильні вуглеводи.

Приміром, оброблені вуглеводи можуть сприяти запаленню та збільшенню ваги, але корисні варіанти містять цінні поживні речовини і навпаки, корисні для здоров'я. Якщо ви хочете зменшити запалення і скинути вагу, зверніть увагу на корисні вуглеводи, рекомендовані дієтологами. Про це пише She Finds.

У Фокус. Стиль з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найцікавіші новини зі світу шоу-бізнесу та світського життя!

Йогурт

Фото: Pexels

Йогурт може бути чудовим джерелом вуглеводів, але найприємніше те, що він також містить й інші поживні речовини, наприклад, білок, кальцій і корисні бактерії, що робить його поживним доповненням до збалансованої дієти. "Вживання більшої кількості продуктів, багатих на пробіотики, допомагає зменшити запалення в організмі", — пояснює дієтологиня Тріста Бест. "Пробіотики — це живі мікроорганізми, які корисні для здоров'я, особливо для здоров'я кишечника. Мікробіом кишківника відіграє вирішальну роль у регулюванні запалення в усьому організмі".

Здоровий мікробіом має вирішальне значення для загального стану здоров'я і благополуччя, оскільки: "Коли мікробіом кишківника незбалансований, це може призвести до хронічного запалення, що пов'язане з широким спектром проблем зі здоров'ям, включно з аутоімунними захворюваннями, хворобами серця і деякими видами раку".

Найкраще обирати простий знежирений грецький йогурт і обходити стороною йогурти з наповнювачем, що містять безліч добавок і консервантів. "Грецький йогурт найкраще підходить для схуднення, тому що білок зберігає відчуття ситості між прийомами їжі, зменшуючи потяг до їжі та бажання переїдати", — каже дієтологиня Шавонн Моррісон.

Ягоди

Фото: Getty Images

Ягоди містять вуглеводи переважно у формі натуральних цукрів, таких як фруктоза, глюкоза та сахароза. У них також міститься вища частка клітковини, яка може уповільнити всмоктування цукру в кровотік, допомагаючи контролювати рівень цукру в крові.

"Чорниця багата поживними речовинами, в ній мало калорій і багато поживних речовин", — каже Бест, зазначаючи, що "всього одна чашка чорниці містить 4 грами клітковини і майже 25% рекомендованої добової норми вітаміну С. Вміст клітковини допомагає виводити токсини з організму і підтримує регулярну роботу кишківника, що зменшує запалення і вагу".

Едамаме

Фото: Freepik

Вміст вуглеводів в едамамі відносно помірний порівняно з деякими іншими продуктами, і він складається переважно зі складних вуглеводів. Це означає, що вуглеводи в едамамі перетравлюються повільніше, забезпечуючи стабільне вивільнення енергії та допомагаючи довше зберігати відчуття ситості. Крім того, вміст клітковини в едамамі може сприяти травленню та викликати відчуття ситості, що корисно для контролю ваги.

"В одній чашці приготованих едамаме міститься 17 грамів білка, а також цілих вісім грамів клітковини", — каже дієтолог Лейні Юнкін. Ці молоді соєві боби багаті сполуками, званими ізофлавонами, потенційна протизапальна дія яких доведена.

Батат

Батат — поживне й універсальне джерело вуглеводів, яке має низку переваг для зменшення запалень і зниження ваги. Незважаючи на те, що батат є крохмалистим овочем, він має нижчий глікемічний індекс порівняно з іншими продуктами, а це означає, що він спричиняє більш повільне і поступове підвищення рівня цукру в крові. Це стійке вивільнення енергії допомагає запобігти стрибкам і падінню рівня цукру, що може сприяти запаленню та збільшенню ваги.

"Батат — це насичений поживними речовинами коренеплід, сповнений вітаміну А, клітковини та інших корисних вітамінів і мінералів", — каже дієтолог Ліза Річардс. "Ці поживні речовини роблять батат чудовим джерелом їжі для здоров'я та імунітету".

Хліб із пророщених зерен

Фото: Unsplash

Пророслі зерна в хлібі збільшують вміст і доступність поживних речовин, включно з вітамінами, мінералами та антиоксидантами. Крім того, цей вуглевод зазвичай має нижчий глікемічний індекс порівняно з іншими видами хліба. Це може допомогти запобігти стрибкам інсуліну і зменшити запалення, пов'язане з високим рівнем цукру в крові.

"Тост із пророщених зерен з авокадо забезпечує ідеальний баланс складних вуглеводів, корисних жирів і клітковини, сприяючи стабільному рівню цукру в крові та допомагаючи контролювати вагу", — каже Келлі Коста.

Вівсяні пластівці

Вівсяні пластівці багаті розчинною клітковиною, яка допомагає регулювати рівень цукру в крові, сповільнюючи всмоктування вуглеводів у кровотік. Це запобігає стрибкам рівня цукру в крові та інсуліну. Крім того, розчинна клітковина у вівсяних пластівцях допомагає відчувати ситість, знижуючи загальне споживання калорій і сприяючи схудненню.

"Вівсяні пластівці — чудовий цільнозерновий варіант, який повільно перетравлюється і, таким чином, забезпечує стабільне вивільнення глюкози в кровотік, допомагаючи стабілізувати рівень цукру в крові", — каже Коста.

Сицилійський апельсин

Фото: Freepik

Ці апельсини багаті на вітамін С, який є потужним антиоксидантом, відомим своїми протизапальними властивостями. Антиоксиданти допомагають нейтралізувати вільні радикали в організмі, зменшуючи окислювальний стрес і запалення. Крім того, сицилійські апельсини містять флавоноїди, такі, як антоціани, що також мають протизапальні властивості. Крім того, ці апельсини відносно низькокалорійні та містять багато клітковини, що допомагає схуднути.

"Апельсини багаті важливими поживними речовинами, такими як вітамін С, вітамін А та антиоксиданти", — каже Річардс.

Нагадаємо, 6 "шкідливих" вуглеводів, які насправді допомагають схуднути.

Раніше Фокус писав про те, що нутриціологиня розвінчала міфи про картоплю в раціоні і розповіла про те, як її їсти, щоб худнути.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо у вас є проблеми, зверніться до фахівця.