В чому винна картопля? Нутриціологиня розповіла, як їсти цей овоч та худнути

Картопля і схуднення
Фото: Freepik | Картопля в раціоні

Якщо ви хочете схуднути, картоплю з раціону потрібно прибрати. Таке твердження існує в головах багатьох жінок, які прагнуть позбавитися зайвих кілограмів. Проте воно неправильне. Нутриціологиня Наталія Козак розвінчує міфи про картоплю в раціоні та розповідає Фокусу про те, як її їсти, щоб худнути.

Як можна відмовитися від картоплі? Хіба що у вас немає серця. Печена картопля з м’ясом та овочами, картопелька в мундирі з оселедцем та квашеною капустою, холодні скибочки в смачному "Нісуазі", печена у гарячому вогнищі у компанії дорогих людей, пюрешка, після візиту до ортодонта. І вічно молода картопля з маслом та кропом, салатиком з моркви, капусти та огірочка на літній веранді у бабусі. Хіба можна від цього відмовитися? Авжеж ні. Та і не треба. Бо ми знаємо правду: картопля не винна! Ексклюзивно для Фокусу, нутриціологиня, фахівчиня зі здорового харчування Наталія Козак пояснює, чому не варто хейтити картоплю, та як правильно її вживати, якщо ви хочете схуднути.

У Фокус. Стиль з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найцікавіші новини зі світу шоу-бізнесу та світського життя!

Чи корисна картопля?

Fullscreen
Фото: Freepik

"Картопля – це бульби, які проростають у землі, гарно насичують, містять вітаміни групи B, вітамін С і мінерали: калій, магній, мідь, кальцій, фосфор. І навіть 2.2 г клітковини", — каже нутриціологиня.

Картоплю зазвичай демонізують за високий глікемічний індекс, який може викликати різкі коливання цукру в крові, а ще за те, що цей вуглевод дуже калорійний.

"Так, картопля має високий глікемічний індекс. Проте зараз на цей показник орієнтується надзвичайно мала кількість фахівців. Коли харчування загалом збалансоване, ви активні протягом дня, то легко можете дозволити собі їсти картоплю. Майже щодня", — каже Наталія Козак.

Чому прибирають з раціону картоплю

Fullscreen
Фото: Freepik

Якщо розібратися, то картопля, не надто калорійний овоч, справа у способах приготування та додаткових інгредієнтах. Наприклад, фрі шкідлива не через картоплю, а через спосіб приготування та велику кількість олії, у якій вона смажиться.

"Суть у доданках. Якщо ми відваримо порцію картоплі, то її калорійність буде всього 86 калорій на 100 г — це не багато. Зробили з неї пюре? Непогано. Але якщо до цих 100 г додати 50 г молока 2,5% жирності та 10 г масла 73% то 89 ккал перетвориться на 179 ккал", — каже Наталія Козак.

Тому коли йдеться про картоплю, важливо не перевантажувати її іншими компонентами, укомплектувати на тарілці порцією овочів, не пересолювати та брати якісний і нежирний білок.

Наталія Козак зазначає, що "якщо говорити про шкалу способів приготування, то найбільш корисною буде картопля приготована в шкірці та охолоджена, адже вона містить резистентний крохмаль, який виступає чудовою їжею для мікробіоти нашого кишківника. Проте картопля печена, шматками зварена і навіть смажена на сухій сковороді не така і погана".

Як балансувати?

Fullscreen
Фото: Getty Images

Нутриціологиня радить додавати картоплю у свій раціон, правильно збалансувавши тарілку, тоді вона принесе і користь, і подарує вам насолоду смаків.

"Наприклад складемо прийом за правилом тарілки:

  • Печена картопля із сухими спеціями. Солена трошки по готовності. Салат зі свіжих овочів та запечене філе стегна без шкури.
  • Картопля в мундирі. Охолоджена. Салат з промитої від солі квашеної капусти з насінням, зеленню та 1 ч. л олії, 60 г оселедця у власному соку.
  • Картопляне пюре з 5 г масла, зеленню. Кролик чи курка тушковані на воді з морквою та грибами, зі спеціями. Салат з капусти, огірочка та зелені з 1 ч. л оливкової олії", — пропонує варіанти повноцінного обіду нутриціологиня.

Варто зазначити, що тарілка для жінки має діаметр 21 см, а для чоловіка — 23 см.

Нутриціологиня застерігає, що не можна вживати зелені бульби, адже соланін, який міститься у зеленій картоплі — отруйний.

"Ретельно жуйте, не поспішайте, їжте різноманітно і кольорово, рухайтеся, тоді картопля не зіпсує вам ні фігуру, ні здоров’я", — радить Наталія Козак.

Нагадаємо, якщо ваша мета — схуднення, вам необхідно прискорити метаболізм. І в цьому можуть допомогти певні напої.

Раніше Фокус писав про те, що дієтологи назвали 10 найкращих овочів для схуднення.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо у вас є проблеми, зверніться до фахівця.