На них не можна економити: 8 найкорисніших продуктів, які потрібно їсти влітку
Літо — ідеальний час для того, щоб подбати про своє здоров'я та зміцнити імунітет. А допоможуть у цьому певні продукти, які потрібно обов'язково їсти в літній сезон.
Хоча це не офіційна наукова категорія, суперпродукти відзначені фахівцями з харчування як особливо поживні продукти, які дають безліч переваг у кожній порції. Суперпродукти можуть допомогти у формуванні сильного імунітету, підтримувати здоров'я кишківника і багато іншого. Про найкращі літні продукти, якими потрібно запастися якомога швидше, пише Real Simple.
У Фокус. Стиль з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найцікавіші новини зі світу шоу-бізнесу та світського життя!
Вишня
Ніщо не зрівняється зі стиглою літньою вишнею. "Вишня чудово підходить для перекусу біля басейну і зручна в дорозі", — каже дієтологиня Джоанна Грегг. "У ній багато антиоксиантів, які допомагають зменшити запалення і захистити організм від пошкодження клітин". У ній також багато калію та вітаміну С. "Вишня має нижчий глікемічний індекс, ніж багато інших фруктів", — додає сертифікована дієтологиня Дженніфер Хаус. "Вишня багата на поліфенольні сполуки, які можуть захищати від метаболічного синдрому. Крім того, у вишні містяться антоціани, які сприяють здоров'ю мозку та захищають від раку".
Солодка кукурудза
Кукурудза доступна в будь-яку пору року, але свіжа — тільки влітку. "Це гарне джерело вітамінів і мінералів, а в одному середньому качані міститься 2 грами клітковини", — каже Грегг, зазначаючи, що ця клітковина діє як пребіотик, допомагаючи травленню і здоров'ю кишківника.
Помідори
Велика кількість томатів корисна для ваших смакових рецепторів і здоров'я. "Помідори отримують свій яскраво-червоний колір від лікопіну, потужного антиоксиданту, який зменшує запалення в усьому організмі та може покращити такі стани, як діабет, захворювання шкіри та кісток і профілактику деяких видів раку, згідно з оглядом 2020 року в журналі Antioxidants", — пояснює дієтологиня Лорен Флек. Інший антиоксидант, лютеїн, пов'язаний з поліпшенням здоров'я очей, здоров'я серця і стійкої когнітивної функції, зазначає Грегг. Вона рекомендує додавати свіжі томати до салатів чи сендвічів або насолоджуватися ними як перекусом.
"Пік сезону томатів припадає на літо. Сезонні продукти не тільки більш доступні, а й досягають піку з погляду поживних речовин і смаку", — додає дієтологиня Міа Сін. "Помідори приблизно на 95 відсотків складаються з води, тому вони сприяють вашій гідратації, що особливо важливо в літні місяці".
М'ята
Ця трава може стати чудовим ароматизатором у літніх стравах і рецептах напоїв, а також є суперпродуктом. "М'ята — це ароматна трава, яка багата поживними речовинами, такими як вітамін А та інші антиоксиданти, що захищають клітини від ушкодження", — каже Флек.
Згідно з оглядом 2022 року в Journal of Herbal Medicine, ментол — ключовий компонент листя м'яти — може допомогти полегшити легкі проблеми з травленням, як-от гази, здуття живота і нетравлення шлунка. "Додавання м'яти до вашого раціону може бути м'яким способом підтримати здорове травлення цього літа", — каже Флек. Вона рекомендує додавати її у фруктові салати, газовану воду або заварювати в гарячій воді для чаю або холодного чаю.
Гриби
"Гриби — одне з небагатьох джерел вітаміну D", — каже Хаус. "Вони низькокалорійні і дуже багаті поживними речовинами, містять 12 вітамінів і мінералів. Гриби також є одним із небагатьох джерел амінокислоти ерготіонеїну — антиоксиданту, що підтримує здоров'я мозку".
Грецький йогурт
"Грецький йогурт — це джерело білка, який є насичувальним макроелементом, що допомагає контролювати вагу і зберігати м'язову масу", — каже Сін. "Він також є хорошим джерелом кальцію, який необхідний для здоров'я кісток. Ще однією перевагою йогурту є те, що він є природним джерелом пробіотиків, корисних бактерій, що забезпечують травлення і підтримку імунітету". Грецький йогурт також є чудовим полотном для літніх фруктів, таких як вишня, або може використовуватися в літніх заправках для салатів, соусах, маринадах, смузі тощо.
Фісташки
"Фісташки — одне з небагатьох рослинних джерел повноцінного білка, 6 грамів на порцію", — каже Сін. "Вони також містять корисні жири і є хорошим джерелом клітковини. Нещодавнє дослідження Корнельського університету показало, що фісташки дуже багаті антиоксидантами. Фактично, рівень антиоксидантів у фісташках може зрівнятися з іншими популярними продуктами, багатими на антиоксиданти, включно з гранатами, чорницею і червоним вином".
Чорниця
Їжте чорницю протягом усього сезону, оскільки вона дуже корисна для вас. "Антоціани — це антиоксиданти, які надають чорниці її глибокого кольору і забезпечують численні переваги для здоров'я, як-от профілактика діабету 2 типу, хвороб серця, зниження когнітивних функцій і підтримка здорового кишківника", — говорить Флек. "Дослідження в статті 2024 року в Frontiers in Nutrition показують, що чорниця також може сприяти відновленню після напружених літніх занять, підтримуючи відновлення м'язів". Додавайте чорницю в йогурт, салати, смузі або просто насолоджуйтеся нею окремо.
Нагадаємо, 8 важливих причин щодня їсти абрикоси в липні.
Раніше Фокус писав про те, які зневоднювальні напої гарантують швидке старіння.
Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо у вас є проблеми, зверніться до фахівця.