Влітку морозиво є одним із найпопулярніших десертів. Якщо ви любите солодке, то запас морозива напевно постійно лежить у вашій морозилці. Але наскільки шкідливим для здоров'я може бути щоденне вживання цього десерту.
Згідно з опитуванням, проведеним OnePoll, 68% респондентів повідомили, що постійно тримають морозиво в морозильнику. Звісно, більшість людей знають, що морозиво не зовсім корисне, але як саме його щоденне вживання впливає на організм, не так зрозуміло. Чи справді з'їдати повну миску морозива щовечора — така вже погана звичка? Дипломовані дієтологи розставили всі крапки над i, пояснивши, як щоденне вживання морозива впливає на організм. Про це пише Parade.
У Фокус. Стиль з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найцікавіші новини зі світу шоу-бізнесу та світського життя!
Дієтологиня Кіран Кемпбелл, твердо переконана, що всі продукти можуть бути частиною загальної поживної дієти, тож вам не потрібно відмовлятися від морозива. Головне — це поміркованість. Коли справа доходить до того, як вживання морозива щодня впливає на організм, Кемпбелл каже, що це залежить від розміру порції. Є різниця між вживанням однієї порції за вечір і трьох порцій за вечір.
Кемпбелл каже, що загальний раціон харчування теж має значення. Той, хто дотримується дієти з низьким вмістом поживних речовин і закінчує свій день морозивом, матиме інші наслідки для здоров'я, ніж той, хто їсть багату поживними речовинами їжу і закінчує свій день морозивом. З огляду на ці два фактори, вживання в основному багатої поживними речовинами їжі та невеликої порції морозива щовечора, найімовірніше, не матиме надто великого негативного впливу на організм. Але коли велика порція з'їдається на додаток до інших бідних на поживні речовини продуктів, то ймовірність негативних наслідків для здоров'я вища.
"Основна причина обмеження таких продуктів, як морозиво, — це насичені жири та додані цукри", — пояснює Кемпбелл. За її словами, при надмірному споживанні насичені жири і цукор негативно впливають на здоров'я серця, підвищуючи рівень "поганого" холестерину в організмі. Це збільшує ризик інсульту, серцевих захворювань та інфарктів.
Погано впливає на мозок
Вживання в їжу надмірної кількості продуктів з високим вмістом насичених жирів і доданих цукрів також негативно впливає на мозок — як з точки зору когнітивного, так і психічного здоров'я. Ультраоброблені солодощі, такі як морозиво, пов'язані з вищим рівнем тривожності та депресії. "Інші дослідження дієт з високим вмістом сахарози, яка є основним підсолоджувачем у морозиві, свідчать, що вживання великої кількості сахарози погіршує вашу здатність адаптуватися до мінливих ситуацій, а також може погіршити короткострокову й довгострокову пам'ять", — додає Кемпбелл.
Шкідливо для кишечника
Одна з причин, через яку надмірне вживання морозива може негативно вплинути на мозок, полягає у зв'язку між кишківником і мозком.
"Дослідження показують, що дієти з високим вмістом простих цукрів, такі як морозиво, можуть підвищувати проникність тонкого кишечника у здорових людей. Це підвищення проникності здебільшого означає, що токсини можуть потрапляти в кровотік і викликати запалення або інші проблеми зі здоров'ям", — каже вона.
Деякі бренди морозива використовують у своїх продуктах емульгатори, які можуть бути несприятливими для кишечника. "Наприклад, такі емульгатори, як карбоксиметилцелюлоза та полісорбат 80, можуть зменшити різноманітність бактерій у кишківнику або призвести до слабко вираженого запалення чи коліту в деяких людей", — каже Кемпбелл.
Знову ж таки, варто повторити, що найважливіше — це ваш загальний раціон і кількість морозива, яке ви їсте. Кемпбелл повторює, що ці негативні наслідки для здоров'я пов'язані з харчуванням і з високим вмістом насичених жирів і доданих цукрів.
Як скоротити вживання морозива
Якщо ви хочете скоротити споживання морозива, дієтологиня Сара Шліхтер дає вам кілька порад.
- По-перше, якщо ви звикли їсти велику порцію вечорами, почніть зі зменшення розміру порції. Перехід від великої кількості морозива до невеликої простіший, ніж повна заборона, що полегшить дотримання дієти в довгостроковій перспективі. Шліхтер каже, що може бути корисно змішувати морозиво з чимось багатшим на поживні речовини, наприклад, із простим грецьким йогуртом або бананом.
- Дієтолог зазначає, що часто десерт їдять за звичкою. Ви можете настільки звикнути їсти морозиво після вечері, що можете виявити, що витягуєте коробку з морозилки, навіть не замислюючись про це. Тому, коли виникає потяг до морозива, почекайте 10-15 хвилин, перш ніж підійти до морозильника. Ви можете виявити, що причина, через яку ви хочете його, полягає в тому, що вам нудно або ви в стресі.
- Шліхтер також радить стежити за тим, наскільки збалансовано харчуєтеся протягом дня. "Часто, коли люди хочуть солодкого пізно ввечері або після вечері, це відбувається тому, що вони не їли достатньо протягом дня або навіть за вечерею", — каже вона. "Націльтеся на три збалансовані прийоми їжі зі складними вуглеводами, білками, клітковиною і корисними жирами, а також збалансовані перекуси, щоб заповнити прогалини між прийомами їжі".
Нагадаємо, дієтологиня розповіла, як вибрати натуральне морозиво в супермаркеті.
Раніше Фокус писав про те, що таке мігрень від морозива і чому від холодної їжі виникає різкий головний біль.
Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо у вас є проблеми, зверніться до фахівця