Розділи
Матеріали

Золоте яблуко: 5 причин щодня їсти помідори влітку

Оксана Москаленко
Фото: Freepik | Чим корисні помідори

Незалежно від кольору — червоні, жовті, помаранчеві чи рожеві — помідори зараз повсюди. У сезон ми вживаємо їх у різноманітних стравах, від салатів і піци до пасти та бутербродів. Але наскільки корисні ці яскраві соковиті овочі для здоров'я, і чи можна їх їсти щодня.

Влітку складно знайти людину, яка навмисно відмовиться від помідорів. І це чудово, оскільки гарна новина полягає в тому, що помідори не тільки смачні, вони також наповнені необхідними поживними речовинами й антиоксидантами. Один помідор середнього розміру містить всього 22 калорії, але багатий на вітамін С, калій, фолієву кислоту, вітамін К, бета-каротин та інші поживні речовини. Про те, як щоденне вживання цього смачного фрукта (так, це фрукт!) може вплинути на ваше здоров'я, пише Parade.

У Фокус. Стиль з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найцікавіші новини зі світу шоу-бізнесу та світського життя!

Збільшити споживання антиоксидантів

Фото: Freepik

Щоденне вживання томатів може значно підвищити рівень антиоксидантів, особливо потужного антиоксиданту лікопіну. Лікопін — це каротиноїд, який надає томатам червоного кольору. Він також міститься в інших фруктах і овочах, таких як кавун, абрикоси і папайя. Лікопін відомий своєю здатністю нейтралізувати шкідливі вільні радикали в організмі, потенційно знижуючи ризик деяких хронічних захворювань. Регулярне вживання томатів може призвести до підвищення рівня лікопіну в крові, що забезпечує підвищений захист від окисного стресу і деяких захворювань.

У продуктах на основі томатів міститься найвища кількість лікопіну. Наприклад, ½ склянки томатного пюре містить понад 27 000 мікрограмів лікопіну, а склянка консервованого томатного соку — близько 22 000 мікрограмів.

Знизити ризик інсульту

Численні дослідження показали, що регулярне вживання томатів може допомогти знизити ризик інсульту, почасти через високий вміст у них лікопіну. Дослідження показало, що люди з найвищим вмістом лікопіну в крові на 55% менш схильні до інсульту, ніж люди з найнижчим вмістом лікопіну в крові. Із 258 учасників дослідження з найнижчим рівнем лікопіну 25 перенесли інсульт.

Серед тих, у кого був найвищий рівень лікопіну, у 11 із 259 стався інсульт. Коли дослідники розглянули інсульти, спричинені тромбами, результати виявилися ще більш вражаючими. У тих, у кого був найвищий рівень лікопіну, ймовірність інсульту була на 59 відсотків нижчою, ніж у тих, у кого був найнижчий рівень.

Ба більше, щоденна звичка їсти помідори може бути корисною для здоров'я серця загалом. Високий вміст калію в помідорах допомагає регулювати артеріальний тиск, а клітковина сприяє зниженню рівня холестерину.

Поліпшити і захистити шкіру

Фото: Freepik

Щоденне вживання помідорів може допомогти поліпшити якість шкіри. Це тому, що поєднання вітаміну С, лікопіну та інших антиоксидантів, що містяться в помідорах, допомагає захистити шкіру від сонячних променів і навіть запобігти деяким ознакам старіння, наприклад, тонким лініям і в'ялості шкіри. Вітамін С необхідний для вироблення колагену, який зберігає вашу шкіру пружною і молодою.

І хоча помідори не повинні замінювати ваш щоденний сонцезахисний крем, їх регулярне вживання може забезпечити додатковий шар захисту від ультрафіолету. Дослідження показали, що лікопін і каротиноїди в помідорах допомагають блокувати пошкодження шкіри від ультрафіолету і знижують частоту сонячних опіків.

Знизити ризик виникнення деяких видів раку

Ще одна причина насолоджуватися томатами щодня полягає в тому, що лікопін та інші антиоксиданти, що містяться в них, пов'язані зі зниженням захворюваності на деякі види раку, зокрема на рак травної системи (ротової порожнини, стравоходу, шлунка, товстої та прямої кишки). Дослідження показують, що протизапальна дія лікопіну та інші механізми клітинного інгібування можуть обмежувати ріст ракових клітин і метастаз.

Зберегти гостроту зору

Фото: Freepik

Якщо ви хочете зберегти здоров'я очей, обов'язково їжте помідори в сезон. Помідори — багате джерело бета-каротину, який необхідний для підтримки гарного зору. Крім того, вони містять лютеїн і зеаксантин, два важливі антиоксиданти, які допомагають запобігти віковій дегенерації жовтої плями. Вікова дегенерація жовтої плями — це хронічне захворювання, під час якого ушкоджується частина сітківки, звана макулою. Дослідження показують, що регулярне вживання помідорів може сприяти довгостроковому здоров'ю очей і потенційно знизити ризик виникнення певних захворювань очей.

Важливо дотримуватися збалансованої дієти, багатої на різноманітні фрукти, овочі, цільні зерна, пісні білки та корисні жири. Але не забудьте включити в неї помідори — вони смачні, універсальні, доступні, особливо цієї пори року, і сповнені користі для здоров'я.

Нагадаємо, 8 корисних властивостей ожини для здоров'я.

Раніше Фокус писав про те, чому слід обов'язково включати лохину до свого раціону.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо у вас є проблеми, зверніться до фахівця