Розділи
Матеріали

Погане поєднання: 7 продуктів, які ніколи не можна вживати з чаєм

Оксана Москаленко
Фото: Freepik | Продукти, які не можна поєднувати з чаєм

У нашій культурі заведено записати чаєм буквально все, від бутерброда до десертів. Однак звичні поєднання чаю з деякими продуктами неприпустимі і можуть звести нанівець усі корисні властивості цього напою.

Чай — улюблений напій мільйонів людей по всьому світу. Його заспокійливе тепло і безліч корисних для здоров'я властивостей роблять його основним продуктом у багатьох дієтах. Однак поєднання неправильних продуктів із чаєм може не тільки погіршити його смак, а й перешкодити його корисним для здоров'я властивостям. Наприклад, вітамін С у цитрусових може конфліктувати з танінами в чаї. Про те, яких продуктів слід уникати, насолоджуючись чашкою чаю, пише OnlyMyHealth.

У Фокус. Стиль з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найцікавіші новини зі світу шоу-бізнесу та світського життя!

Молочні продукти

Фото: Freepik

Багато хто з нас любить додавати в чай трохи молока, але поєднання чаю з іншими молочними продуктами може бути проблематичним. Молочні продукти можуть зв'язуватися з антиоксидантами в чаї, особливо катехінами, які відповідають за багато його корисних для здоров'я властивостей, таких як зниження ризику серцевих захворювань і прискорення обміну речовин. Крім того, білки в молочних продуктах можуть змінити ніжний смак чаю, зробивши його менш приємним. Хоча для деяких трохи молока в чаї може бути прийнятним, краще уникати вживання сиру, йогурту або вершків разом із чаєм.

Гостра їжа

Гостра їжа і чай можуть здатися авантюрним поєднанням, але вони можуть бути небезпечною парою. Жар від гострої їжі може придушити тонкі смаки чаю, що ускладнює оцінку напою. Крім того, поєднання капсаїцину (сполуки, що відповідає за гостроту) і танінів чаю може викликати подразнення шлунка. Щоб повною мірою насолодитися чаєм, краще уникати поєднання його з гострими стравами.

Цитрусові

Фото: Freepik

Апельсини, лимони та грейпфрути багаті на вітамін С та мають освіжаючий смак, проте вони можуть конфліктувати з танінами в чаї, що призводить до гіркого або металевого присмаку. Кислотність цитрусових у поєднанні з чаєм також може призвести до розладу шлунка та дискомфорту в травленні. Якщо вам подобається часточка лимона в чаї, постарайтеся вживати її окремо від цитрусових закусок, щоб уникнути неприємних взаємодій.

Продукти з високим вмістом клітковини

Продукти з високим вмістом клітковини, такі як сирі овочі, цільні зерна та бобові, необхідні для здорового харчування. Однак при вживанні з чаєм вони можуть перешкоджати засвоєнню певних мінералів, наприклад, заліза. Чай містить сполуки, звані оксалатами, які можуть зв'язуватися з мінералами і перешкоджати їх засвоєнню. Якщо ви турбуєтеся про отримання достатньої кількості поживних речовин, розумно відокремити час чаю від прийому їжі з високим вмістом клітковини.

Продукти, багаті на залізо

Залізо — важливий мінерал для нашого організму, що сприяє транспортуванню кисню і виробленню енергії. Однак чай містить таніни та оксалати, які можуть перешкоджати засвоєнню заліза, особливо негемового заліза, що міститься в рослинних продуктах, таких як шпинат, боби та горіхи. Якщо ви насолоджуєтеся їжею, багатою на залізо, краще не пийте чай у цей самий час. Замість цього пийте його за годину до або після їди, щоб забезпечити оптимальне засвоєння заліза.

Солодощі та десерти

Фото: Freepik

Хоча може виникнути спокуса поєднувати чай із солодкими ласощами, це не завжди найкраща ідея. Солодкі продукти можуть маскувати природні смаки й аромати чаю, що ускладнює оцінку його складності. Ба більше, вживання солодощів із чаєм може призвести до різкого підвищення рівня цукру в крові, за яким послідує падіння, залишаючи вас млявим. Якщо вам потрібно з'їсти що-небудь солодке до чаю, вибирайте що-небудь помірно підсолоджене, щоб не перевантажувати смакові рецептори.

Продукти, багаті на білок

Білки — ще одна важлива частина нашого раціону, але поєднання їх із чаєм може бути контрпродуктивним. Білки в м'ясі, яйцях і навіть рослинних джерелах, таких як тофу, можуть заважати засвоєнню антиоксидантів чаю. Крім того, різкі смаки багатих білком продуктів можуть затьмарити тонкий смак чаю. Щоб повною мірою оцінити аромат і смак чаю, намагайтеся не вживати його з білковою їжею.

Чай — це універсальний і корисний напій, але щоб повною мірою насолодитися його перевагами і смаками, важливо пам'ятати про те, з чим ви його поєднуєте. Роблячи обдуманий вибір продуктів, ви можете поліпшити свої враження від чаювання та отримати максимальну користь для здоров'я, яку пропонує цей чудовий напій.

Нагадаємо, 5 причин почати свій день із чашки чорного чаю.

Раніше Фокус писав про те, що чай, на думку дієтологів, може стати вашим помічником у схудненні, головне, правильно його пити.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо у вас є проблеми, зверніться до фахівця