Небезпека волоських горіхів. Чому Держпродспоживслужба відкликає партію популярного продукту
Головне управління держпродспоживслужби в Одеській області поінформувало про партію волоських горіхів із підвищеним вмістом афлатоксинів.
Система швидкого реагування щодо продуктів харчування та кормів попередила Головне управління держпродспоживслужби в Одеській області про те, що в ядрах волоського горіха, які експортуються з України через Румунію в Німеччину, було виявлено афлатоксини.
У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!
Афлатоксини — це токсичні речовини, що виробляються деякими штамами грибів, переважно Aspergillus flavus і Aspergillus parasiticus. Ці гриби можуть рости на таких культурах, як арахіс, кукурудза і різних горіхах, особливо в теплому і вологому кліматі.
Небезпека афлатоксинів полягає в їхній здатності спричиняти пошкодження печінки та підвищувати ризик розвитку раку. Відомо також, що афлатоксини пригнічують імунну систему, порушують ріст і розвиток дітей і провокують недоїдання.
Гострий вплив високих рівнів афлатоксинів може призвести до негайних симптомів, таких як блювота, біль у животі та судоми, тоді як хронічний вплив нижчих рівнів упродовж тривалого періоду часу може призвести до серйозніших наслідків.
Домашні тварини також можуть постраждати від афлатоксинів, що містяться в їхній їжі. Симптоми отруєння включають млявість, втрату апетиту, блювоту, діарею, пожовтіння очей і ясен, а також судоми. Щоб запобігти зараженню, виробники повинні дотримуватися суворих заходів контролю якості, а власники домашніх тварин повинні стежити за відгуками і консультуватися з ветеринаром, якщо в їхнього улюбленця спостерігаються будь-які ознаки захворювання.
Раніше Фокус писав про дуже небезпечні тренди із Тік-Тока. Попри поширену помилку, мускатний горіх зовсім не є горіхом. На питання чим же є даний продукт: пряністю, ліками або навіть наркотиком, спробували відповісти вчені.