Розділи
Матеріали

Перетворюються на гігантів. За останні 12 років вага ягід збільшилася вдвічі: у чому тут справа

Тая Кітова
Фото: Pixabay | Розмір полуниці за 12 років збільшився на 60%

Дослідники виявили, що з кожним роком розмір ягід невблаганно збільшується, але це не завжди означає, що смакові якості залишаються колишніми.

Найбільший незалежний постачальник ягід у Великій Британії заявив про те, що за останні 12 років вага ягід збільшилася вдвічі. Ще 2011 року середня полуниця важила всього 13,5 грама, а сьогодні цей показник становить 21,5 грама, пише Daily Mail.

Представники британської компанії S&A Group заявили, що за останні 12 років вага середньої ягоди збільшилася на рекордні 60%. Наприклад, діаметр середньої ягоди полуниці 2011 року становив 23-25 міліметрів, а сьогодні вони виростають до рекордних 27-41 міліметрів.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Дослідники зазначають, що такі неймовірні розміри ягід насправді є віддзеркаленням споживчого попиту, оскільки інші ягоди також схильні до цієї тенденції. Наприклад, виявлено, що середній розмір малини за останні два десятиліття подвоївся, тоді як середня чорниця й зовсім зросла втричі за той самий період.

Вважається, що ягоди стають дедалі гігантськішими в міру того, як агрономи вирощують "бажаніші сорти". Також наголошується, що цього року споживачі могли помітити, що ягоди були смачнішими, це пов'язано з "повільнішим дозріванням прохолодною весною цього року".

За словами директора групи S&A Group Пітера Джаджа, дослідження показують, що споживачі хочуть більших ягід. Однак справедливо зауважити, що більші ягоди зовсім не означають, що вони також смачні.

Дослідники відзначають, що в них є сорт під назвою Lady Isla — невелика ягода, яка проте має неймовірний смак. Простими словами, не завжди більший розмір ягоди дорівнює насиченішому смаку.

Дослідники припускають, що подібна тяга до гігантських ягід насправді зумовлена тим, що збільшення розміру дає змогу споживачам викидати менше ягід під час чищення та отримувати більші шматочки, якщо полуницю розрізано. Зокрема, йдеться про візуальну привабливість — гігантські плоди насправді привертають більше уваги, ніж дуже маленькі ягоди.

Раніше Фокус писав про те, що вчені запевняють, що полуниця зовсім не ягода, а білі крапки на ній — не насіння.