Розділи
Матеріали

Винні не калорії: виявлено зв'язок між ожирінням і годинами прийому їжі

Ксенія Романова
Фото: Unsplash | Коригування часу прийому їжі може стати ключем до ефективнішої боротьби з ожирінням і пов'язаними з ним ризиками

Нове дослідження вчених виявило чіткий зв'язок між прийомом їжі в певний час і набором зайвої ваги, припустивши, що зміна графіка харчування може допомогти зберегти фігуру.

Наше тіло — це точно налаштована машина, яка невпинно працює день і ніч, щоб зберегти здоров'я та енергію. І нещодавно дослідники виявили просте налаштування, яке може змусити цю машину працювати ефективніше. Цим налаштуванням є час прийому їжі, пише ScienceAlert.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Під час нещодавнього дослідження вчені з'ясували, що вживання їжі в пізній час доби може вплинути на природну регуляцію ваги в організмі трьома істотними способами. По-перше, він уповільнює швидкість спалювання калорій. По-друге, це підвищує рівень голоду протягом дня. І нарешті, він змінює спосіб відкладання жиру в організмі. Ці результати дають змогу по-новому поглянути на широко поширену проблему ожиріння і припустити, що коригування часу прийому їжі може стати простою стратегією зниження ризику ожиріння.

У дослідженні взяли участь 16 осіб, кожна з яких за індексом маси тіла належала до категорії людей з надмірною вагою або ожирінням. Вони пройшли два різних шестиденних експерименти, під час яких суворо відстежували всі аспекти їхнього розпорядку дня, від сну до часу прийому їжі. В одному випадку учасники приймали їжу у звичайний час, в іншому — час вживання їжі зсувався на пізніший термін.

Результати виявилися досить незвичайними. Коли учасники їли пізніше, їхній організм виробляв менше лептину — гормону, що відповідає за сигнал про ситість, що призводило до посилення почуття голоду. Крім того, їхній організм спалював калорії повільніше, а в жировій тканині відбувалися зміни, що сприяли накопиченню жиру і перешкоджали його розщепленню.

Цей хитромудрий дует гормонів і метаболічних процесів підкреслює складний взаємозв'язок між часом приймання їжі та ризиком ожиріння. Керівник дослідження, нейробіолог Френк Шир, наголосив, що в реальному житті важливо враховувати й інші чинники способу життя, на які може вплинути час приймання їжі, наприклад, фізичну активність або режим сну.

Наслідки цього досить великі. Оскільки ожиріння пов'язане з різними проблемами зі здоров'ям, включно з діабетом і раком, розуміння і використання впливу часу прийому їжі може стати найважливішим кроком у поліпшенні здоров'я населення планети і боротьбою з цими захворюваннями. Хоча дослідження має свої обмеження, включно з невеликою та переважно чоловічою групою учасників, воно закладає основу для майбутніх наукових робіт. Команда сподівається розширити свої дослідження і долучити до них більше жінок, а також вивчити, як інші чинники, наприклад зміни в часі відходу до сну, можуть взаємодіяти з часом приймання їжі та впливати на здоров'я.

Хоча ідея коригування часу прийому їжі здається простою, вона може стати ключем до більш ефективної боротьби з ожирінням і пов'язаними з ним ризиками для здоров'я. Це дослідження пропонує нам переглянути не тільки те, що ми їмо, а й те, коли ми їмо, як потенційний шлях до поліпшення здоров'я.

Раніше Фокус писав про новий простий спосіб накачати м'язи рук всього за 3 секунди 3 рази на тиждень. Вчені вважають, що часті, але короткі тренування, принесуть більше ефекту, ніж рідкісні, але тривалі.

Також Фокус писав про те, який місяць найкраще підійде для ефективного старту дієти. Результати показали, що найкращий період для початку — аж ніяк не сонячне літо.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.