Врятувати від смерті 750 000 людей на рік: учені знайшли те, що може допомогти це зробити
Дослідники вважають, що відмова від червоного м'яса і заміна його на дешеву жирну рибу допоможе скоротити смертність населення планети.
Ідея скуштувати лазанью з анчоусами або стейк з оселедця не кожному припаде до смаку. Однак нове дослідження показує, що відмова від червоного м'яса на користь дешевої та жирної риби може врятувати до 750 000 життів на рік у всьому світі, пише Daily Mail.
Автори дослідження вважають, що людям варто ввести в раціон такі види риб, як оселедець, сардини й анчоуси замість червоного м'яса. Передбачається, що така заміна дасть змогу не тільки зменшити смертність у всьому світі, а й знизить поширеність таких захворювань, як діабет та інші, спричинені неправильним харчуванням.
У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!
Річ у тім, що анчоуси, оселедець і сардини, як правило, вважаються кормовою рибою, на яку часто полюють більші види. Водночас саме ці види мають найменший вуглецевий слід з усіх джерел їжі тваринного походження. Ці види риб також багаті на кальцій, вітамін B12 й омега-3, необхідними людині для запобігання серцевим захворюванням.
Статистика свідчить про те, що неінфекційні захворювання, пов'язані з вживанням червоного і переробленого м'яса, стали причиною 70% смертей у всьому світі 2019 року. 44% від загального числа становили ішемічна хвороба серця, інсульт, діабет і рак кишківника.
У новому дослідженні команда вчених з Австралії та Японії виявила, що якби рибні дієти набули "широкого розповсюдження", вони могли б запобігти величезній кількості смертей і до 15 мільйонів інвалідностей, спричинених захворюваннями, пов'язаними з харчуванням, уже до середини століття.
Зазначимо, що три чверті виловленої кормової риби перемелюють на рибне борошно та інші продукти, які використовують у рибництві. Однак учені вважають, що ці види цілком можуть замінити червоне м'ясо в раціоні людей. Ба більше, на думку вчених, така зміна раціону дасть змогу уповільнити глобальне потепління Землі. Автори дослідження також вважають, що попереджувальні написи про зміну клімату в меню і на продуктах у супермаркетах можуть спонукати людей змінити свою дієту.
За словами провідного автора Шуцзюаня Ся з Національного інституту екологічних досліджень Цукуба в Японії, кормова риба справді має теоретичний потенціал, проте є й кілька перешкод, наприклад:
- перероблення рибної руки та олії;
- надмірний вилов риби;
- зміна клімату;
- культурне визнання.
Усе це разом може знизити користь кормової риби для здоров'я та реалізації кормової риби. Крім того, автори дослідження зазначають, що запаси кормової риби на Землі недостатні для заміни всього червоного м'яса. Однак дослідники вважають, що до середини століття споживання риби в усьому світі дійсно може збільшитися майже до рекомендованого щоденного рівня.
Раніше Фокус писав про те, що вчені назвали вагому причину, щоб виключити лосось із раціону.