Небезпека в кожній тарілці: вчені назвали вид м'яса, що підвищує ризик розвитку діабету

червоне м'ясо, птиця, баранина, яловичина, сире м'ясо
Фото: DALL-E/Valentyn Surnin | Кожна додаткова порція такого м'яса, з'їдена людиною за день, може збільшити ризик розвитку діабету до 46%

Окрім виявлення самого винуватця розвитку діабету, вчені також знайшли та запропонували альтернативи, здатні навпаки — знизити шанс виникнення небезпечного захворювання.

Related video

Учені закликають любителів час від часу з'їсти стейк або гамбургер остерігатися. Нещодавнє дослідження показало, що люди, які вживають лише дві порції червоного м'яса на тиждень, можуть мати підвищений ризик захворіти на діабет 2-го типу. І що більше червоного м'яса ви їсте, то вищий ризик. Але є і позитивний бік — ті самі дослідження показують, що заміна червоного м'яса на деякі інші продукти може знизити цей ризик, пише The Week.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Вчені з Гарвардської школи громадської охорони здоров'я ім. Т.Х. Чана виявили цей зв'язок, ретельно вивчивши інформацію про здоров'я понад 200 тис. осіб за 36 років. За цей час більш ніж у 22 000 з них розвинувся діабет 2-го типу.

На особливу увагу заслуговує різниця в ризику розвитку діабету залежно від споживання червоного м'яса. У тих, хто споживав найбільше червоного м'яса, ризик розвитку діабету був на 62% вищим, ніж у тих, хто споживав його найменше. Вчені вирішили копнути глибше і дізналися, що кожна додаткова порція червоного м'яса, з'їдена людиною за день, може збільшити ризик на 24%, якщо це необроблене м'ясо, і на 46%, якщо воно перероблене.

Однак не все так похмуро в кулінарному світі. Учені також проаналізували, що може статися, якщо замінити щоденну порцію червоного м'яса на щось інше. Виявилося, що вживання в їжу горіхів або бобових може знизити ризик розвитку діабету на 30%. А якщо замість цього вживати молочні продукти, як-от сир або молоко? Це може означати зниження ризику на 22%, згідно з дослідженням.

Чому ж це так важливо? Діабет 2-го типу — це не просто підвищення рівня цукру, це захворювання, яке може призвести до проблем із серцем, нирками, раку і навіть вплинути на функції пам'яті. Тому пошук чинників, що впливають на його виникнення, є життєво важливим для сотень тисяч людей.

Один із головних дослідників, Сяо Гу, зазначив, що ці дані ще раз підтверджують те, що пропонують багато медичних рекомендацій: скоротити споживання червоного м'яса, чи то звичайний стейк, чи то будь-який оброблений сорт.

Судячи з того, що, віддаючи перевагу рослинним білкам, а не червоному м'ясу, ми також, можливо, надаємо послугу навколишньому середовищу, сприяючи зменшенню викидів парникових газів і вирішенню проблем зміни клімату. Отже, йдеться не тільки про наше індивідуальне здоров'я, а й про крок у бік здоровішої планети.

Раніше Фокус писав про те, що насправді робить з нашим організмом один прийом їжі на день. Один із найекстремальніших видів голодування завдає істотної шкоди нашому здоров'ю.

Також Фокус писав про те, як наука винесла вирок дієті за групою крові. Хоча ідея вживання їжі залежно від групи крові звучала свіжо й інтригуюче, реальність виявилася не такою райдужною, а обмеження дієти можуть принести більше шкоди, ніж користі.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.