Розділи
Матеріали

У 50-річних консервах із лосося виявили черв'яків, що збереглися: вчені у захваті (фото)

Тая Кітова
Фото: University of Washington | Черв'як анісакід (обведений червоним) у консервованому філе лосося

Дослідники вважають, що в бляшаних банках десятиліттями зберігалася морська екологія Аляски, яку вчені прагнуть вивчити.

Паразити можуть багато чого розповісти про екосистему, в якій живуть, оскільки пов'язані одразу з кількома видами. Однак історично склалося так, що вчені не приділяли їм особливої уваги, якщо тільки вони не створювали якихось серйозних проблем для людей, пише Science Alert.

Недостатня кількість відомостей про паразитів стала справжньою проблемою для екологів, які вивчають паразитів, таких як Наталі Мастік і Челсі Вуд з Вашингтонського університету, які шукали спосіб заднім числом відстежити вплив паразитів на морських ссавців північного заходу Тихого океану. На допомогу вченим прийшли прострочені консерви з лососем, які десятиліття простояли на складах Асоціації виробників морепродуктів Сіетла.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Консерви були вироблені ще в 1970-х роках, а потім бляшані банки десятиліттями зберігалися в рамках процесу контролю якості асоціації. Однак у руках екологів звичайні протерміновані консерви перетворилися на архів прекрасно збережених екземплярів, але зовсім не лосося, а черв'яків.

Сама ідея виявити хробака в консервній банці навряд чи може когось потішити, проте анісакіди — морські паразити завдовжки близько 1 сантиметра — становлять особливий інтерес для вчених. Зазначимо, що черв'яки абсолютно нешкідливі для людини, якщо їх убити в процесі консервування.

Черв'як анісакід (обведений червоним) у консервованому філе лосося
Фото: University of Washington

За словами Вуд, як правило, люди вважають, що наявність черв'яків у консервованому лососі — ознака того, що щось пішло не так. Однак для вчених це є лише підтвердження того, що риба була вирощена в здоровій екосистемі. Річ у тім, що життєвий цикл анісакід об'єднує безліч компонентів харчової мережі.

Відомо, що паразити потрапляють у харчову мережу, коли їх поїдає криль, який пізніше поглинається більшими видами. Просуваючись далі харчовим ланцюгом анісакіди потрапляють до лосося, а потім до кишківника інших ссавців, де врешті-решт і завершують свій життєвий цикл розмноженням. Далі їхні яйця викидаються ссавцями назад у світовий океан, де цикл починається наново.

За словами старшого автора статті Вуд, якщо в цьому ланцюзі не з'явиться ссавець, паразити просто не зможуть завершити свій життєвий цикл. Зрештою кількість анісакід у світі просто впаде.

Сильно розкладений анісакід виявлено в консервованому лососі
Фото: University of Washington

Учені досліджували 178 банок і виявили, що в них містилося чотири види лосося, виловлених в Аляскинській і Бристольській затоках за 42-річний період — з 1979 по 2021 рік, а саме:

  • 42 банки кети (Oncorhynchus keta);
  • 22 кижуча (Oncorhynchus kisutch);
  • 62 горбуші (Oncorhynchus gorbuscha);
  • 52 нерки (Oncorhynchus nerka).

Команді вдалося препарувати філе і порахувати всіх паразитів у ньому, в результаті вони змогли сказати, скільки анісакід припадає на 1 грам лосося. Результати свідчать про те, що з часом кількість черв'яків у кеті та горбуші збільшилася, але це не торкнулося кижуча і нерки.

За словами другого автора статті Мастік, зростання чисельності паразитів у горбуші та киті вказує на те, що вони змогли знайти всіх потрібних господарів і розмножуватися. Простими словами, це може свідчити про стабільну екосистему або екосистему, що відновлюється. Але пояснити стабільний рівень вмісту черв'яків у кижучі та нерці важче, тим паче, що процес консервування ускладнював ідентифікацію конкретних видів анісакід.

Раніше Фокус писав про те, що вчені досліджували еволюцію вошей, щоб зрозуміти нашу історію.