Розділи
Матеріали

Розділили на два табори: учені розповіли, кому можна пити більше однієї чашки кави

Ксенія Романова
Фото: Freepik | Учені виявили незвичайний баланс: приблизно половина людей швидко засвоює кофеїн, а інша половина — повільно

Кава є популярним напоєм у всьому світі, і багато людей не зупиняються на одній її чашці на день, проте деякі з них відчувають дискомфорт після додаткової порції напою. Вчені розповіли, чому це відбувається.

Загадка, чому одні люди можуть без проблем випити кілька чашок кави, а інші відчувають нервове збудження від однієї, привернула увагу дослідників з Університету Торонто. Їхня команда вирішила детально вивчити цей напій, щоб з'ясувати, як генетичні відмінності впливають на реакцію нашого організму на кофеїн, зокрема на нирки. У результаті своєї роботи вони дізналися, скільки кави можна пити певним групам людей і який вплив вона матиме на них, пише Knowridge.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

У центрі дослідження, проведеного під керівництвом Ахмеда Ель-Сохемі, опинився ген CYP1A2, який визначає, наскільки швидко наш організм переробляє кофеїн. Виявилося, що цей ген існує у двох основних варіантах: один швидко метаболізує кофеїн, що дає змогу деяким пити каву у великих кількостях без негативних наслідків, а інший, повільніший варіант, може зробити вживання кави менш приємним через дискомфорт і потенційне навантаження на нирки. Нирки відіграють найважливішу роль у роботі нашого організму, оскільки вони фільтрують шкідливі домішки з нашої крові.

Дослідження Ель-Сохемі виявило незвичайний баланс серед населення планети: приблизно половина людей швидко засвоює кофеїн, а інша половина — повільно. Вони припустили, що якщо загалом безпечно випивати до трьох чашок кави на день, то люди з варіантом гена швидкої переробки кофеїну можуть без проблем випивати до чотирьох. Науковці сподіваються розробити на основі цього дієтичні рекомендації, які дадуть змогу людям регулювати споживання кофеїну залежно від їхнього генетичного складу, щоб оптимізувати стан здоров'я. Результати дослідження також підкреслюють важливість індивідуального підходу до харчування та здоров'я, що враховує нашу генетичну унікальність.

Тривала робота команди спрямована на виявлення продуктів, які можуть потенційно захистити наші нирки від ушкодження, і розробку нових методів лікування для підтримки їхнього здоров'я. Вона відкрила для вчених новий пласт розуміння наших біологічних реакцій на те, що ми їмо і п'ємо, що дасть нам змогу робити оптимальний вибір з урахуванням індивідуальних особливостей нашого здоров'я. Навіть коли йдеться про такий популярний напій, як кава, генетика вкотре показала, що вона стоїть на чолі всього і диктує наші правила життя.

Раніше Фокус писав про те, чи справді кава заряджає нас енергією вранці. Дослідники попереджають, що ми, можливо, бажаємо від цього напою більше, ніж він міг би нам дати.

Також Фокус писав писав про користь перерви у вживанні кави. Дослідники розповіли, що може дати організму тимчасова пауза в прийомі кофеїну.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.