Розділи
Матеріали

Робить кістки здоровішими: учені відкрили невідомі раніше корисні властивості чорносливу

Ксенія Романова
Фото: Unsplash | Поживні речовини, що містяться в чорносливі, такі як вітамін К, калій, магній і бор, зміцнюють наші кістки

Чорнослив відомий багатьом як чудовий засіб для очищення шлунка, проте його список корисних властивостей нещодавно поповнився вагомим аргументом. Учені дізналися, що він може зміцнювати здоров'я кісток.

Недавнє дослідження вчених пролило світло на користь чорносливу для здоров'я, крім добре відомої користі для травлення. Воно виявило його потенціал у зміцненні наших кісток. Дослідники виявили, що щоденне вживання невеликої порції чорносливу може значно знизити рівень маркерів запалення, пов'язаних із втратою кісткової маси, особливо в жінок у постменопаузі. Чорнослив тепер розглядається вченими як потенційний природний засіб захисту від остеопорозу, пише Health.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Від остеопорозу страждають мільйони людей, особливо жінки в постменопаузі, через зниження рівня естрогену, що має вирішальне значення для підтримки щільності кісткової тканини. Нещодавно проведене дослідження чорносливу виявило стійкий зв'язок між споживанням чорносливу та поліпшенням здоров'я кісток. Проаналізувавши рівень прозапальних цитокінів — білків, що сигналізують про запалення, професорка Конні Роджерс, завідувачка кафедри науки про харчування, та її колеги виявили, що в жінок, які регулярно включали чорнослив у свій раціон, спостерігалося помітне його зниження. Автори припускають, що чорнослив може відігравати ключову роль у зміцненні здоров'я кісток і профілактиці остеопорозу.

У дослідженні взяли участь 183 жінки віком від 55 до 75 років, яких розділили на групи залежно від щоденного споживання чорносливу, та спостерігали за ними протягом 12 місяців. Результати показали, що в тих, хто щодня вживав чорнослив, покращилися показники здоров'я кісток. Поживні речовини, що містяться в чорносливі, такі як вітамін К, калій, магній і бор, самі собою необхідні для здоров'я кісток, що лише підтверджує висновки вчених.

Чорнослив не тільки підтримує здоров'я кісток, а й благотворно впливає на здоров'я серця та травної системи. Універсальність чорносливу дає змогу включати його в раціон у різних формах, від закусок до доповнення до інших страв. Схоже, що на тлі нового дослідження потенційні корисні властивості чорносливу значно розширюються. Це робить його потенційним кандидатом на включення в меню для людей, які страждають від проблем з кістками.

Раніше Фокус писав про те, як "ледаче" фізичне навантаження запобігає переломам. Згідно з дослідженням Астонського університету, механічні вібрації можуть допомогти поліпшити роботу наших м'язів і контроль над балансом.

Також Фокус писав про те, що прогулянки із собакою підвищують ризик черепно-мозкових травм. Дослідники прийшли до несподіваного відкриття й тепер просять власників вихованців бути обережнішими під час прогулянок.

Важливо! Ця стаття ґрунтується на останніх наукових і медичних дослідженнях і не суперечить їм. Текст має виключно інформаційний характер і не містить медичних порад. Для встановлення діагнозу обов'язково зверніться до лікаря.