Захищає і зберігає розум: найпопулярніший напій виявився справжнім порятунком для нашого мозку
Наш мозок піддається когнітивному в'яненню з віком, а багато причин цього проявляються ще в нашій молодості. Однак учені з'ясували, що популярний серед мільярдів людей напій весь цей час таємно захищав його від згубного впливу повсякденного стресу.
У нещодавньому дослідженні вчені дізналися про незвичний вплив хронічного стресу в ранньому віці на нейрозапалення і гіпокампальний нейрогенез, які в підсумку призводять до когнітивних порушень. Дослідники виявили, що додавання в раціон мишей поліфенолів кави, зокрема 0,02% хлорогенової кислоти і 0,02% кавової кислоти, може пом'якшити ці наслідки. Ці сполуки, відомі своїми антиоксидантними властивостями, допомогли зберегти когнітивні функції у мишей, які зазнали стресу, і можливо зможуть допомогти мільйонам людей уникнути страшної долі, пише PsyPost.
У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!
Поліфеноли кави — це біологічно активні сполуки, що включають хлорогенові кислоти, флавоноїди та лігнани. Вони захищають клітини від окисного стресу і зменшують запалення, потенційно знижуючи ризик розвитку хронічних захворювань, таких як серцево-судинні захворювання і діабет. Ці сполуки також підтримують наше когнітивне здоров'я: дослідження вже показували поліпшення чутливості до інсуліну, зниження рівня глюкози в крові та захист від нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера.
У новій науковій роботі, опублікованій у журналі Neurobiology of Stress і проведеній під керівництвом Йорін Геретсема зі Сваммердамського інституту наук про життя, Амстердам, команда поставила собі за мету оцінити, чи можуть харчові добавки з хлорогеновою та кавовою кислотою протидіяти когнітивним порушенням, спричиненим стресом у ранньому віці.
Попередні роботи показали, що ранній стрес знижує нейрогенез гіпокампа і підсилює запалення, що призводить до зниження когнітивних здібностей у дорослому віці. У цьому дослідженні вивчали потенціал кавових поліфенолів для захисту від цих ефектів. В експерименті брали участь 47 мишей-самців, розділених на чотири групи. Дві групи отримували стандартну дієту, а дві інші — ту саму дієту з додаванням поліфенолів з другого по сорок другий день після народження. В одній групі з кожного режиму харчування був спровокований стрес у ранньому віці шляхом обмеження матеріалу підстилки і використання сталевої сітки.
Поведінкові тести, проведені через чотири місяці, показали, що у мишей, які зазнали стресу, спостерігалися когнітивні порушення і зменшення кількості клітин мікроглії тільки в тому випадку, якщо вони перебували на стандартній дієті. Результати засвідчили, що поліфеноли кави дійсно можуть захищати від когнітивних порушень, підтримуючи виживання клітин мікроглії та зменшуючи запалення.
"Додавання поліфенолів до раціону — багатообіцяючий шлях для харчового втручання в контексті пом'якшення згубних когнітивних наслідків раннього стресу в чоловіків, які пов'язані з мікрогліальними змінами", — підсумували автори дослідження. Хоча ці результати і дають надію великій кількості людей, важливо пам'ятати, що поки що дослідження проводили тільки на мишах. У майбутніх дослідженнях вченим ще належить з'ясувати, чи поширюються ці переваги на людей, виявити потенційні побічні ефекти і вивчити механізми, що лежать в їх основі. Проте автори з надією дивляться в майбутнє, де такий простий і ефективний спосіб зможе стати порятунком життя мільйонів людей.
Раніше Фокус писав про те, чи справді кава заряджає нас енергією вранці. Дослідники попереджають, що ми, можливо, бажаємо від цього напою більше, ніж він міг би нам дати.
Також Фокус писав про писав про користь перерви у вживанні кави. Дослідники розповіли, що може дати організму тимчасова пауза в прийомі кофеїну.
Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.