Розділи
Матеріали

Більше не будуть вередувати: вчені з'ясували, як можна змусити котів їсти все що завгодно

Ксенія Романова
Фото: Freepik | Дослідження відкрило вченим та індустрії виробництва кормів цінні ідеї для створення ідеальної їжі для котів

Кішки, на відміну від собак, є доволі вибагливими в плані споживання їжі, що нерідко стає головним болем для їхніх власників. Однак нещодавно вчені виявили "золоту формулу" смаку, який не залишить байдужим жодного домашнього улюбленця.

Дослідників давно інтригує примхливий характер котів, особливо коли йдеться про їхні харчові звички. У своїх спробах догодити нашим вибагливим пухнастим друзям, вони зайшли настільки далеко, що створили незвичайний тестер, здатний передбачати, чи сподобається кішці певна їжа чи ні, та вказав їм на ідеальний смак, пише Phys.org.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Нещодавнє дослідження, опубліковане в Journal of Agricultural and Food Chemistry та проведене під керівництвом Шицін Сонг зі школи парфумерно-ароматичної технології Шанхайського технологічного інституту, було спрямоване на розв'язання цієї проблеми шляхом розроблення кормів для кішок, що враховують їхні вподобання. Для цього, використовуючи групу з десяти дорослих кішок, команда протестувала різні спреї на основі курячої печінки, щоб виявити найкращі смакові сполуки.

Загострений нюх котів та їхня перевага смаків умамі — солоних варіацій, відіграють важливу роль у їхньому виборі раціону. На відміну від людей, кішки не здатні відчувати смак солодкого, тому на них більший вплив мають солоні та жирні смаки їжі.

Дослідники створили чотири різні харчові атрактанти шляхом термічної обробки курячої печінки і розщеплення білків різною мірою. У результаті ними було отримано понад 50 різних смакових сполук, від тропічного і квіткового аж до спітнілого і гумового. Потім ці атрактанти були протестовані шляхом розпилення на наявні в продажу корми для кішок, які були представлені їм разом з контрольним кормом, обробленим іншим атрактантом.

Результати показали, що кішки віддають перевагу кормам, розпорошеним з атрактантами, що містять більше вільних амінокислот. Більш бажані корми мали більш грибний і жирний смак, в той час як менш бажані містили більше кислих і солодких сполук.

Це дослідження відкрило вченим та індустрії виробництва кормів цінні ідеї для створення їжі для котів, яка відповідає їхнім природним смаковим вподобанням, що може призвести до більш сталих харчових звичок і поліпшення загального стану здоров'я домашніх тварин. Використання атрактантів з курячої печінки, обробленої ферментами, може прокласти шлях до створення привабливіших і корисніших у поживному відношенні кормів для кішок, яких важко змусити їсти так потрібні їм інгредієнти.

Для власників котів та виробників кормів для домашніх тварин ці результати підкреслюють первинну важливість розуміння сенсорних вподобань котів, а не людських інтересів. Зосередившись на солоних і жирних смаках, які більше до вподоби кішкам, можна створювати продукти, що не лише задовольняють їхні смакові рецептори, а й сприяють їхньому оздоровленню через постачання всього необхідного до їхнього організму.

Наукові нестандартні практики можуть бути застосовані для вирішення практичних завдань, покращуючи якість нашого життя і навіть життя домашніх тварин та надаючи цінну інформацію для різних секторів індустрії, чим є доказом ця наукова робота. Можливо, в недалекому майбутньому проблеми вибагливих тварин залишаться в минулому для мільйонів людей по всьому світу.

Раніше Фокус писав про тривожні сигнали, що подаються кішками, коли вони виють. Якщо тварина подає такий сигнал, то потрібно терміново звернути на це увагу.

Також Фокус писав про причини, через які кішки показують свій живіт людям і чи можна його гладити. Кішки люблять щоб їх гладили в різних місцях, але з котячим животом не все так просто.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на здоров'я вашого улюбленця. Якщо він відчуває проблеми, зверніться до фахівця.