Корисно до певного моменту: вчені назвали безпечне дозування кави
Наука вже безліч разів доводила корисні властивості кави, рідко фокусуючись на негативному впливі кофеїну. Однак недавнє дослідження виявило тонку межу його вживання, яке загрожує перетворити підбадьорливі напої на справжню отруту.
Нещодавнє дослідження, представлене на зустрічі Американської колегії кардіологів (ACC) Asia 2024 в Індії, знову порушило питання про вплив хронічного споживання кофеїну на здоров'я серцево-судинної системи. У ньому підкреслюється, що люди, які регулярно споживають велику його кількість, зокрема, понад 400 міліграмів на день, можуть піддаватися підвищеному ризику розвитку серцево-судинних захворювань, навіть якщо в іншому вони здорові. Це дослідження доповнює тривалу дискусію про вплив кофеїну на здоров'я серця, яка протягом багатьох років піддавалася всебічному вивченню з різними висновками, пише MedicalNewsToday.
У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!
У дослідженні взяли участь 92 здорові людини віком від 18 до 45 років, у яких оцінювали реакцію серцево-судинної системи на фізичне навантаження. Дослідники вимірювали артеріальний тиск і частоту серцевих скорочень до і після трихвилинного степ-тесту. Також було зібрано дані про звичайне споживання кофеїну учасниками, серед яких були кава, чай, енергетичні напої та газована вода. Результати показали, що майже 20% учасників щодня споживають понад 400 міліграмів кофеїну, що еквівалентно приблизно чотирьом чашкам кави або двом енергетичним напоям.
Вплив кофеїну на вегетативну нервову систему особливо проявився в результатах дослідження, які показали, що в учасників з вищим споживанням кофеїну значно підвищувалися частота серцевих скорочень і рівень артеріального тиску після фізичних навантажень. Провідна авторка дослідження Ненсі Кагатхара, наголосила, що регулярне вживання кофеїну може порушувати роботу парасимпатичної нервової системи, що і призводить до подібних серцево-судинних реакцій. Ці порушення можуть з часом підвищити ризик розвитку гіпертонії та інших захворювань.
Отримані результати узгоджуються з попередженнями Управління з контролю за продуктами і ліками США (FDA), яке зазначає, що хоча 400 міліграмів кофеїну на день зазвичай вважаються безпечними для більшості дорослих, індивідуальна реакція на нього може бути різною. Дослідження ж показує, що навіть незначне перевищення цього порогу, зокрема до 600 міліграмів і більше, може становити небезпеку. Експерти згодні, що хоча результати дослідження не є відкриттям, вони нагадують нам про важливість поміркованості. Вони також зазначили, що надмірне споживання кофеїну, особливо через енергетичні напої, стає дедалі поширенішим серед підлітків, які можуть бути вразливішими до його негативного впливу.
Вчені вказали на потенційні побічні ефекти надмірного вживання кофеїну, як-от тривожність, порушення сну і зневоднення. З іншого боку, кардіолог Ю-Мінг Ні висловив розчарування суперечливими результатами численних досліджень, присвячених кофеїну. Він закликав не вивчати постійно саме вплив кави, а зосередитися на енергетичних напоях, які можуть містити тривожно високу кількість кофеїну.
Щоб знизити ризики, пов'язані з його високим споживанням, експерти радять поступово скорочувати його дозу, не пропускати вживання води і звертатися за підтримкою до фахівців для зміни раціону харчування.
Раніше Фокус писав про те, чи справді кава заряджає нас енергією вранці. Дослідники попереджають, що ми, можливо, бажаємо від цього напою більше, ніж він міг би нам дати.
Також Фокус писав про писав про користь перерви у вживанні кави. Дослідники розповіли, що може дати організму тимчасова пауза в прийомі кофеїну.
Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.