Північна Індія, яка виробляє значну частину світових обсягів чаю, в березні 2021-го поставила його майже на чверть менше, ніж у "доковідному" березні 2019 го.
Індійські виробники чаю заявляють про можливе подорожчання продукту через напружену ситуацію з поширенням COVID-19. Як повідомляє Financial Times, зараження вже виявили на більш ніж 90 плантаціях в індійському штаті Ассам, де зосереджена найбільша в країні їх кількість.
Ситуацію ускладнює дефіцит вакцин від інфекції і несприятливі умови, в яких змушені жити працівники плантацій. За словами президента студентської асоціації чайних племен штату, співробітники виробництв, зазвичай, "працюють і переміщуються великими групами", живучи при цьому в переповнених приміщеннях.
Так, вже не менше 500 з них отримали діагноз COVID-19, проте достовірність цих цифр викликає сумніви у зв'язку з недостатнім вивченням питання. Керівництво Індії вже оголосило значну частину плантацій "зонами стримування". Це означає, що в таких районах поширення інфекції відбувається найінтенсивніше.
За словами виробників, подорожчання чаю неминуче, якщо ситуацію не вдасться взяти під контроль заради забезпечення нормального збору врожаю.
"В минулому році чайні плантації чудесним чином уникнули серйозних наслідків [пандемії]. Цього разу усі знаки не віщують нічого хорошого", — розповів виданню голова Чайного ради Індії Прабхат Безборуа.
Серед заходів, які уряд країни приймає задля вирішення проблеми, — відкриття спеціальних пунктів вакцинації для працівників чайних плантацій. Однак поки що дефіцит імунізуючих препаратів дуже великий, тому ситуацію це не рятує.
Крім очевидної проблеми вірусу, "масла у вогонь" підливає той факт, що в Ассамі зараз спостерігається сильна посуха, через яку, як пише видання, листя чаю висихають прямо на кущах. Для порівняння: в березні 2021 року Північна Індія справила 47 мільйонів кілограмів чаю, що на 13 мільйонів кілограмів менше, ніж у "доковідному" 2019 році, коли справили 60 мільйонів кілограмів.
Слід зазначити, що Індія є одним з провідних постачальників чаю в світі, тому його подорожчання через менші обсяги виробництва товару в цій країні легко можна пояснити. Великі обсяги цього продукту виробляють також в Китаї, Шрі-Ланці, Кенії, Індонезії, Туреччини та В'єтнамі.
Раніше ми розповідали, що після нового рекорду смертності від COVID-19 в Індії було введено жорсткий локдаун. З 10 травня по всій Індії закриті всі непродуктові магазини, включаючи алкогольні, ресторани можуть продавати їжу тільки на винос, робота сервісів з доставки їжі обмежена.
Фокус також розбирався в тому, як суперштам з Індії може запустити пандемію по другому колу.