Вчені створили мікроскопічні істоти з "розумного" полімеру: вони ростуть і пам'ятають (фото)

полімер, роботи, 4D-друк
Фото: Гайдельберзький університет

Метод створення мікророботів отримав назву 4D-друк.

Related video

Вчені з Гайдельберзького університету Рупрехта-Карла (Німеччина) застосовують метод адитивного виробництва, сподіваючись удосконалити мікроробототехніку, пише interestingengineering.com.

На думку дослідників, виробництво програмованих матеріалів, механічні властивості яких можуть адаптувати "на запит", дуже потрібне у сфері роботобудування. Саме тому вони і застосовують "розумний" полімер, розробляючи концепцію так званого 4D-друку.

квітка, полімер, друк, 4D-друк, 3D-друк Fullscreen
Квітка з "розумного" полімеру
Фото: Гейдельбергский университет

Мається на увазі, що в процесі 4D-друку створюються тривимірні об'єкти, які зможуть змінюватися з часом. Полімери, що мають пам'ять форми, з яких їх створюють, здатні відновлювати свою первісну форму після деформації, викликаної, наприклад, підвищенням температури. Також вони здатні рости, збільшуючи надрукований об'єкт у 8 разів, після чого застигають. Що стосується структури "інтелектуального" полімеру, то вона складається з частинок, що нагадує формою порожні коробки з кришками, які відкриваються. Якщо на матеріал впливати за допомогою тепла, то "кришки" "коробок" закриються, внаслідок чого деформована зона "відновить" первісний вигляд.

друк, моделі, роботи, полімери, квітка, гекон, восьминіг Fullscreen
Ілюстрація демонструє ріст надрукованих моделей протягом 4-х годин
Фото: Гайдельберзький університет

Поки вчені досліджують область 4D-друку, створюючи за допомогою 3D-принтера мікроскопічних істот та рослин (гекон, восьминіг, соняшник).

Раніше Фокус повідомляв про те, що у США створили робота, який може замінити кухарів у закусочних. За допомогою штучного інтелекту бот готує ідеальні закуски, які ніколи не бувають пересмаженими або сирими. За формою пристрій нагадує величезну руку, яка вміє діставати продукти з морозильних камер, розпаковувати та смажити.