Натрій-іонні акумулятори стануть ефективнішими та потужнішими: вчені вже знають, як це зробити

натрій-іонна батарея, батарейка, акумулятор
Фото: zabala.eu | Натрій-іонна батарея: ілюстративне фото

Дослідники сподіваються, що їхні розробки стануть основою для створення дешевої та безпечної альтернативи літій-іонним акумуляторам.

Related video

Дослідники з Ланкастерського університету (Велика Британія) і Фуцзяньського педагогічного університету (КНР) розробили метод, який допоможе зробити натрій-іонні акумулятори потужнішими. Про свою роботу вони написали в журналі Applied Physics Reviews.

Нова технологія вирішує давню проблему збільшення ємності натрій-іонних акумуляторів, де використовується розчинник як носій для зв'язування натрію і вугільного електрода. Керуючи формуванням пасивного шару SEI під час процесу заряджання/розряджання акумулятора, вчені виявили, як зберегти переміщення носіїв заряду між електролітом і електродом. Це допоможе їм створити ефективні та потужні натрій-іонні батареї.

Учені розробили унікальну техніку електрохімічної ультразвукової силової мікроскопії (EC-UFM) для отримання нанорозмірних зображень інтерфейсів в акумуляторних батареях безпосередньо під час їхньої роботи, що раніше було неможливо. EC-UFM дала змогу дослідникам спостерігати за формуванням і властивостями одного з найважливіших елементів батарей — твердотільного міжфазного елемента (SEI), що впливає на їхню ємність, потужність і довговічність.

Вчені сподіваються, що їхні розробки стануть основою для створення дешевої та безпечної альтернативи літій-іонним акумуляторам. Тим паче, що літій набагато рідше зустрічається в природі і його важче добувати, ніж натрій.

Раніше ми повідомляли про те, що акумулятори працюватимуть на основі рідин сплячих вулканів. Дослідники хочуть витягти з геофлюїдів, що протікають під вулканами, літій та інші мінерали, які активно використовуються при створенні батарей.

Також писали, що українець винайшов дешеві акумулятори для холодильника. Для створення "акумуляторів холоду" не потрібно якихось спеціальних навичок і великих витрат, проте вони допоможуть продуктам не розморозитися і краще зберегтися, коли надовго вимикають світло.