Ідеально для бутербродів. Як приготувати рієт з качки

рієт з качки, качиний рієт, паштет, рецепт рієт, що таке рієт, французька кухня
Фото: Getty Images | Рієт з качки — чудова альтернатива паштету та дуже смачна страва

Рієт — це класична французька страва та відмінна альтернатива традиційному паштету.

Related video

Про те, як готувати паштети, зазвичай знають усі, а, чуючи про рієт, думають, що це набагато складніше. Але це проста народна закуска, яку готували у Франції з такої давнини, що вже ніхто й не пам'ятає, коли це стало традицією. Від паштету рієт відрізняється консистенцією та способом приготування. Інгредієнти для рієту спочатку необхідно приправити і просолити, а потім готувати на повільному вогні протягом тривалого часу так, щоб м'ясо стало м'яким і почало віддриватися від кісток.

Слово "рієт" походить від французького rillettes, що буквально позначає "шматок свинини". Зі свинини рієт теж готують, але саме рієт із качки став "класикою жанру".

Традиційний рієт з качки

Складові:

  • Качка — 1 штука;
  • Три цибулини;
  • Одна морквина;
  • Біле сухе вино — 150 мл;
  • Часник — 3 зубчики;
  • Вода — 150 мл;
  • Вершкове масло — 30 г;
  • Лавровий лист, мелений чорний перець, чебрець, розмарин, сіль.

Промиваємо качку, знімаємо з неї шкіру і забираємо в холодильник. Відокремлюємо від тушки ніжки та крильця. Зрізаємо з кісток грудку. Її можна додати в рієт, а можна заморозити та використовувати для інших страв.

Розрізаємо каркас качки на кілька частин, зрізаємо жир і також забираємо в холодильник.

Перекладаємо оброблену качку в миску, солимо, перчимо, перемішуємо та залишаємо на ніч у холодильнику.

Дві цибулини розрізаємо навпіл, моркву на дві частини, або на чотири, якщо вона попалася велика. Кладемо в жароміцний посуд овочі, часник, лавровий лист, спеції, качку і все перемішуємо. Додаємо воду та вино.

Ставимо в розігріту духовку щонайменше на дві години. Іноді відкриваємо духовку та перемішуємо качку з овочами. Ви зрозумієте, коли рієт готовий: м'ясо буде вільно відокремлюватися від кісток. Витягуємо посудину з качкою та овочами, охолоджуємо, так щоб м'ясо не обпікало руки, та знімаємо м'ясо з кісток. Перекладаємо м'ясо в іншу миску разом з овочами та м'ясним соком.

Останню цибулину дрібно нарізаємо і обсмажуємо на вершковому маслі до золотистого кольору, додаємо до качки та овочів.

Тепер качиний жир та шкіру, які ми припасли в холодильнику, дістаємо та на повільному вогні витоплюємо жир. Шкварки можна з'їсти просто так.

М'ясо качки та овочі перебиваємо у блендері чи комбайні на невеликій швидкості, щоб маса стала однорідною, але в неї залишилася текстура.

Перекладаємо рієт у форми, заливаємо зверху розтопленим качиним жиром і відправляємо в холодильник. Їсти можна, коли жир застигне.

Особливо гарний рієт з підсушеними грінками та ягідним соусом на зразок журавлинного.

Також ви можете приготувати паштет із курки. Не з печінки, як зазвичай готують, а саме з курячого м'яса.