Смачний сніданок: рецепт повітряних японських панкейків
Японські панкейки — десерт, який завоював любов у всьому світі завдяки своєму неймовірному смаку. Це повітряні та дуже ніжні оладки, що не потребують багато зусиль для приготування.
Основна відмінність японських ласощів від звичайних оладок або американських панкейків — це їх обсяг і повітряна, як у суфле текстура. Порівняно зі звичайними оладками, висота японського панкейка буде втричі чи чотиричі вищою. Причому до рецептури приготування входять стандартні інгредієнти.
Інгредієнти:
- яйця — 2 шт.;
- молоко — 25 мл;
- борошно пшеничне — 2 ст. ложки;
- розпушувач — 0,5 ч. ложки;
- цукор — приблизно 2 ст. ложок;
- сіль — 1 дрібка;
- сік лимона – 1 ч. ложка;
- олія (для смаження) — 1 ч. ложка;
- мед — за смаком.
Спосіб приготування:
Змішайте пшеничне борошно та розпушувач. Відокремте яєчні білки від жовтків. У глибокій мисці з'єднайте жовтки та молоко.
Усійте борошно з розпушувачем частинами, щоразу перемішуючи масу. Добре перемішайте, щоб не залишилося грудочок.
В окремій ємності збийте яєчні білки із сіллю та лимонним соком (я додала його, хоча в рецептах цих панкейків його зазвичай немає). Збивайте міксером на низькій швидкості 2-3 хвилини до отримання стійкої піни.
Невеликими порціями, у 3-4 прийоми, додайте до збитих білків цукор, продовжуючи збивати білки до щільних піків (ще приблизно 3-4 хвилини).
Поступово вмішуйте збиті білки в тісто, додаючи приблизно по 1 столовій ложці. Перемішуйте тісто обережно, знизу вгору, щоб зберегти легкість та пишність маси.
Розігрійте антипригарну сковороду на середньому вогні, злегка змастіть олією і промокніть надлишки олії паперовою серветкою.
Зменшіть вогонь до мінімального, викладіть тісто на сковороду спочатку по 2 ст. ложки на кожний панкейк.
Влийте на дно сковороди 1-2 чайні ложки води (щоб отримати пару в процесі приготування). Накрийте кришкою сковороду і готуйте панкейки на мінімальному вогні 2-3 хвилини, поки їх поверхня не стане матовою.
Коли поверхня панкейків стане матовою, додайте ще порцію тіста приблизно по 1 столовій ложці на штучку. Готуйте панкейки під кришкою ще 2-3 хвилини.
Потім обережно переверніть панкейки лопаткою на інший бік. Накрийте кришкою сковороду та готуйте на малому вогні ще приблизно 5-6 хвилин, до рум'яності.
Торкніться кінчиком пальця збоку панкейка: якщо тісто пружинить і не прилипає до пальця — готово.
Повторіть процес із тістом, що лишилось. Панкейки після смаження трохи опадають, але залишаються повітряними та пишними.
Викладіть їх на тарілку і подавайте, за бажанням полити медом.