Найсмачніший суп з квасолею: як приготувати справжню боб-чорбу
Боб-чорба — овочевий суп з багатим, глибоким смаком за балканським рецептом, облагороджений квасолею
Боб-чорба — це, як жартує кулінарний блогер дядько Женя, не ім'я та прізвище американця румунського походження. Це балканський суп з бобами та іншими овочами, смачний до непристойності та досить простий. Власне, "чорба" — це у балканських народів і є "суп", а "боб" — він боб і є, у нашому варіанті — звичайна квасоля.
Боб-чорба
Інгредієнти:
- квасоля — 0.5 кг;
- цибуля ріпчаста — 2;
- морква — 1;
- помідори — 2-3;
- перець солодкий — 1;
- корінь селери — 150 г;
- м'ясний бульйон — 250 мл;
- часник — 3 зубчики;
- лавровий лист;
- зелень;
- олiя;
- сіль, перець
З боб-чорбою потрібна попередня підготовка. Вона полягає в тому, що заздалегідь годин за 6 (а ще краще — з вечора), потрібно замочити у воді півкіло квасолі. На початок приготування потрібно мати її, а також необхідну кількість м'ясного бульйону (мілілітрів 250).
Наступний етап – приготування овочевої основи. Беремо пару невеликих цибулин, морквину, 2-3 помідори, великий солодкий перець та грам 100-150 кореня селери. Все це нарізаємо приблизно однаковими кубиками. Наливаємо в каструлю рослинну олію, злегка обсмажуємо моркву, потім додаємо до неї селеру з цибулею, потім перець, потім помідори. Все це по ходу перемішуємо. Після додавання томатів обсмажування продовжуємо ще хвилини 2-3, після цього додаємо підготовлену квасолю, заливаємо водою так, щоб злегка покрила все. Ще раз перемішуємо, накриваємо кришкою та залишаємо на повільному вогні хвилин на 50-60.
Далі – фінальний етап. Доливаємо в каструлю м'ясний бульйон. Всипаємо дрібно нарубаний часник, перець, сіль, присмачуємо все зеленню та лавровим листком. Доводимо до кипіння, перемішуємо, забираємо вогонь і готуємо ще 20-30 хвилин.
Боб-чорба готова! Готовий той суп, про який на Балканах кажуть: "Хто боб-чорбу не їв, тому в раю робити нічого".