Борщ по-чернігівськи: ще одна версія національної страви

борщ по-чернігівськи, українська кухня, кулінарія
Чернігівська версія

Родзинка борщу по-чернігівськи — кабачок, квасоля та кисле яблуко

Борщ по-чернігівськи — один із незліченних регіональних варіантів класичної української страви, в якій є складники як неодмінні (буряк, капуста, морква), так і спеціалітети (кисле яблуко, кабачок, квасоля). Цей рецепт досліджував кулінарний блогер дядько Женя, чию версію ми й беремо.

Борщ по-чернігівськи

Інгредієнти:

  • свинина для бульйону — 0.5 кг;
  • морква — 1;
  • цибуля ріпчаста — 1;
  • кабачок невеликий — 1;
  • буряк — 200 г;
  • картопля — 200 г;
  • капуста — 300 г;
  • томатна паста — 2 ст. л.;
  • квасоля біла консервована — 200 г;
  • кисле яблуко — 1;
  • цукор — 2 ч. л.;
  • масло вершкове — 50 г;
  • лавровий лист — 2;
  • перець горошком — 10;
  • зелень;
  • сіль перець

Борщ по-чернігівськи починаємо з бульйону на свинині з лавровим листком і горошковим перцем. Приготувавши, виймаємо м'ясо та беремось до основної частини.

У першій сковорідці на олії обсмажуємо подрібнену крупною терткою моркву, нарізану дрібними кубиками цибулю і нарізаний тонкою і дрібною соломкою кабачок. У другій сковорідці — натертий на великій тертці (або нарізаний, як кабачок) невеликий буряк, потім додаємо до нього томатну пасту і тушкуємо хвилин 5-7.

Бульйон доводимо до кипіння, кидаємо в нього нарізану кубиками картоплю, вивантажуємо вміст двох сковорідок, перемішуємо, солимо, додаємо пару-трійку чайних ложок цукру, доводимо до кипіння. Тут же додаємо кисле яблуко, натерте на тертці. Хвилин через 5 — нарізану соломкою капусту і кілька жменей маринованої білої квасолі.

Хвилин через 10 відправляємо до борщу деяку кількість вершкового масла, це надає йому життєвої сили. Ще хвилин за 10 — дрібно порубану зелень. І це — фініш. Чернігівський борщ готовий!