Старовинний український рецепт: як приготувати буришник — оригінальний хлібець із картоплі

буришник, хліб, українська кухня, їжа
Фото: Instagram yizhakultura | Буришник

Назва цієї страви відрізняється від регіону до регіону, але рецепт той самий.

Якщо вам подобається українська кухня та нові страви, то вам варто приготувати буришник. Це хлібці з картоплі та кукурудзяного борошна. Назва його походить від слова "бурешка" — так у Східних Карпатах називають картоплю.

Готувати цю страву дуже просто, а смак вас точно здивує. Рецептом поділилися в спільноті "Їжакультура", де досліджують кулінарні традиції України та куштують нові страви.

Буришник

Інгредієнти:

  • 800 г вареної картоплі (краще брати картоплю неводянистих сортів, жовту);
  • 2 курячих яйця;
  • 160 г кукурудзяного борошна;
  • 100 г кукурудзяної крупи грубого помолу;
  • дрібка солі.

Картоплю помийте й почистьте. Наріжте на четвертинки та зваріть у злегка підсоленій воді. З вареної картоплі злийте воду, а картоплю відкиньте на сито й залиште, щоб зійшла вся зайва волога. Потім перетріть картоплю через сито, але не використовуйте блендер, інакше консистенція вийде занадто тягучою.

У картопляне пюре додайте яйця, сіль і кукурудзяне борошно, добре вимісіть тісто й розділіть на три частини.

Сформуйте буханці грамів по 300. Вони мають бути злегка приплющеними, висотою до 2 см.

Кожен буханець посипайте кукурудзяною крупою з усіх боків.

А далі у вас є два варіанти. Ви можете обсмажити кожен хлібець із обох боків на чавунній пательні у великій кількості смальцю або олії.

Або ж ви можете спекти буришники в духовці, розігрітій до 180 градусів. Це займе близько 30 хвилин. А потім усе одно підсмажте на сковороді близько десяти хвилин на середньому вогні.

Також ви можете приготувати дуже смачний панський дерун із начинкою з лісових грибів і сиру.