Португальський різдвяний Болу-Рей: пиріг королів із сюрпризом
За легендою, Болу-Рей печеться в пам'ять про трьох волхвів, які прийшли вітати народження Христа, а в тісті господині ховають боб і монетку.
У Португалії заведено пекти на Різдво пиріг, який формою і багатством прикрас нагадує корону. Називаються ці чудові ласощі Болу-Рей, що в перекладі означає "пиріг королів". Рецептом пирога поділилася сторінка Golden Age Portugal Tours у соціальній мережі Facebook.
За традицією, ласують цим пирогом починаючи з Різдва і до Дня королів, який у Португалії відзначають 6 січня. Господині зазвичай ховають всередину пирога два сюрпризи — боб і монетку. Прикмети кажуть, що рік буде вдалим для того, кому в пирозі попадеться монетка. А той, кому дістанеться боб, пектиме Болу-Рей наступного року.
За легендою, Болу-Рей печеться в пам'ять про трьох волхвів, які прийшли вітати народження Христа. Дорогою до Вифлеєма волхви зустріли пекаря. Цей чоловік пригостив їх булкою хліба, в якій був захований боб, і велів тому, кому попадеться боб, першим вручити подарунок новонародженому Ісусу.
Інгредієнти
- цукати і сухофрукти — 1/2 склянки;
- родзинки — 3 ст. л.;
- кедрові горіхи (за бажанням) — 1/2 склянки;
- волоські горіхи — 1/2 склянки;
- портвейн — 1/2 склянки;
- молоко — 1/3 склянки + 2 ч. л.;
- сухі дріжджі — 2,5 ч. л.;
- борошно — 3,5 склянки;
- розм'якшене вершкове масло — 7 ч. л.;
- цукор — 1/3 склянки + 2 ч. л.;
- яйця — 3 шт. + 1 жовток,
- сіль — 1,5 ч. л.,
- цедра двох апельсинів;
- цукати, сухофрукти та горіхи для прикрашання (вишня, цитрусові цукати, фініки);
- цукрова пудра — для посипання.
Приготування
Крок 1
Напередодні випікання поріжте великі цукати і сухофрукти на шматочки і залийте портвейном. Вони мають настоятися щонайменше 12 годин, а краще добу.
Крок 2
Розчиніть дріжджі в теплому молоці, дайте їм розійтися й активізуватися хвилин 5-10.
Крок 3
Просійте у велику миску півсклянки борошна. У центрі зробіть заглиблення і влийте туди розчинені дріжджі. Добре перемішайте, накрийте харчовою плівкою або рушником і залиште опару в теплому місці на 20 хвилин.
Крок 4
В окремій мисці розітріть вершкове масло з цукром і апельсиновою цедрою. По одному додайте 3 яйця, продовжуючи вимішувати, поки маса не стане однорідною.
Крок 5
Додайте масляно-яєчну суміш в опару, перемішайте до однорідності. Після цього в кілька прийомів додайте борошно, що залишилося, і сіль. Викладіть тісто на стіл, припорошений борошном, і місіть його до гладкості. Цей процес займе у вас близько 10 хвилин.
Крок 6
Додайте замочені сухофрукти та горіхи. Продовжуйте місити, поки вони не розподіляться в тісті рівномірно.
Крок 7
Змастіть чисту миску рослинною олією. Підкачайте тісто в кулю, покладіть у миску і накрийте харчовою плівкою. Залиште тісто відпочивати дві години, за цей час воно має збільшитися вдвічі.
Крок 8
Викладіть тісто на стіл, примніть його кулаком, щоб випустити повітря. Знову підкачайте в кулю і залиште ще на 10 хвилин на столі під плівкою.
Крок 9
Форму для випічки у формі кільця змастіть соняшниковою олією. Загорніть боб і монетку в шматочки пергаменту. Сформуйте пиріг у формі кільця і в процесі формування сховайте в тісті обидва згортки в різних місцях.
Крок 10
Викладіть тісто у форму і залиште на столі на годину, накривши форму плівкою.
Крок 11
Розігрійте духовку до 180°C. Перевірте, чи добре піднялося тісто у формі. Для цього зробіть тест "на ямку".
Злегка натисніть пальцем на поверхню заготовки. Якщо вм'ятина швидко вирівнюється, тісто ще не підійшло. якщо палець провалився в тісто і залишилася глибока западина — тісто перестояло. ідеальний момент для відправки в духовку, коли тісто під пальцем пружне, але ямка розправляється повільно і на поверхні залишається невеликий слід від пальця.
Крок 12
Яєчний жовток розмішайте з 1 чайною ложкою води, змастіть отриманою сумішшю тісто і відправляйте форму в духовку. Випікайте до золотистого кольору близько 45 хвилин. Готовність пирога перевіряйте дерев'яною шпажкою — вона має виходити з тіста сухою.
Якщо пиріг сильно зарум'янився, але ще не готовий усередині, прикрийте його зверху аркушем фольги (матовою стороною вниз).
Крок 13
Готовий пиріг одразу виймайте з форми і дайте охолонути на решітці.
Крок 14
Розчиніть чайну ложку меду або цукру в столовій ложці води, змастіть цим сиропом остиглий пиріг і прикрасьте цукатами, сухофруктами та горіхами. Посипте Болу-Рей цукровою пудрою і перекладіть на блюдо для подачі.
Нагадаємо рецепт традиційних різдвяних ласощів Панфорте, які готують в Італії. Спечіть Панфорте хоча б за два тижні до Різдва або Нового року, щоб здивувати всіх гостей за святковим столом цією смачною випічкою.
Раніше Фокус писав, як королівська сім'я прикрасила Віндзорський замок до Різдва. Резиденцію королівської сім'ї Великої Британії прикрасили вишуканими різдвяними прикрасами.