"Шана това у-метука!": єврейський новорічний пиріг Лейках
Єврейський новорічний Лейках готується дуже легко і швидко. Прикрасьте свій святковий стіл цим смачнючим пирогом і побажайте всім солодкого Нового року.
Єврейський Новий рік називається Рош га-Шана і святкується восени. Традиційно в день свята на стіл подається медовий пиріг — лейках, а люди бажають одне одному "Шана това уметука!" — доброго і солодкого року. Рецепти лейкаха відрізняються в різних єврейських громадах, але об'єднує їх одне — це дуже смачна медова випічка, яку не забороняється пекти і в інші дні. То чому б не приготувати цей традиційний єврейський пиріг до Нового року і прикрасити ваш святковий стіл? Рецептом кавового лейкаха ділиться зі своїми читачами Фокус.
Інгредієнти
Для тіста:
- яйця великі — 2 шт;
- мед — 115 г;
- цукор — 50 г;
- олія рослинна — 35 г;
- сода — 5 г (неповна чайна ложка);
- борошно — 95 г;
- міцна кава — 50 мл;
- спеції (кориця, гвоздика, імбир, кардамон, мускатний горіх) — за бажанням.
Для прикраси:
- кавові зерна;
- шоколад.
Приготування
Крок 1
Заваріть дуже міцну каву і дайте їй охолонути.
Крок 2
Просійте борошно разом зі спеціями.
Крок 3
В іншій мисці збийте яйця з цукром і медом. Додайте соду, рослинну олію та каву, продовжуйте збивати до однорідності.
Крок 4
Додайте борошно зі спеціями і перемішайте міксером на низьких обертах, щоб не залишилося грудочок борошна.
Крок 5
Розігрійте духовку до 160°C. Підготуйте форму для випічки: вистеліть її фольгою або папером для випічки.
Крок 6
Вилийте рідке тісто у форму. Випікайте в лійках приблизно 40 хвилин. Готовність пирога перевіряйте дерев'яною шпажкою: вона має виходити з пирога сухою.
Якщо пиріг сильно підрум'янився, а в середині ще сирий, прикрийте його поверхню фольгою матовою стороною вниз.
Крок 7
Готовий пиріг вийміть із форми разом із фольгою та остудіть на решітці. Після цього викладіть на блюдо, прикрасьте шоколадом і кавовими зернами.
Нагадаємо максимально простий рецепт торта "Різдвяне поліно". Цей торт традиційно подають на стіл у зимові свята, згадуючи середньовічний звичай спалення різдвяного поліна.
Раніше Фокус писав, як спекти португальський різдвяний Болу-Рей — пиріг королів із сюрпризом. За легендою, Болу-Рей печеться в пам'ять про трьох волхвів, які прийшли вітати народження Христа, а в тісті господині ховають боб і монетку.