Деруни по-гуцульськи: рецепт смачної української страви

Деруни по-гуцульськи, деруни, деруни рецепт
Фото: Getty Images | Деруни по-гуцульськи

Страви з картоплі у Карпатах займають особливе місце. І деруни тут готують надзвичайно смачно.

Деруни готують по всій Україні, але особливо смачно – у Карпатах. Назви, до речі, можуть бути й іншими – наприклад, "терти-пляцки", "тертухи", "бандурятники", "кремзлики". Чим вони відрізняються від звичайних дерунів? Їдять їх за гуцульською традицією із густою сметаною або ряжанкою (пахтою). Іноді до сметани додають пересмажені з цибулею гриби, заправлені мукою. Рецептом поділились на сайті Smachnota.

Рецепт карпатських дерунів по-гуцульськи

Інгредієнти:

  • стара картопля (з молодої деруни не готують) – 5-6 шт;
  • яйце – 1 шт;
  • цибулина – 1-2 середні;
  • часник – 1-2 часточки;
  • сметана чи кисле молоко – 1,5 ст. л.;
  • борошно – 2 ст. л. без верху;
  • соняшникова олія – для смаження;
  • сіль, перець – на смак.

Очистіть картоплю і потріть на дрібній тертці. Очищену цибулю теж натріть, змішайте із картоплею. Все робіть швидко, щоб картопля не встигла потемніти, а готові деруни були світлими.

Додайте сметану або кисле молоко. А в окремому посуді перемішайте яйце і додайте до дерунів. Борошно додайте в кінці після часнику (його можна потерти або пропустити через прес), солі та перцю. Ретельно перемішайте масу.

Нагрійте сковороду, візьміть із товстим дном, як для млинців. Розігрійте рафіновану олію і кладіть картопляну суміш, набираючи ложкою, у вигляді невеликих оладок. Смажте з двох боків до рум'яної скоринки.

Готові кремзлики по-гуцульськи складіть у керамічну тарілку. Подавайте із сметаною. Можна додати в сметану свіжий кріп та часник.

Готові деруни часто складають у глиняний горщик, поливають густою сметаною і ставлять на кілька хвилин в духовку.

Читайте також:

Простий пиріг із капустою: як приготувати смачну страву

Класична картопляна запіканка з фаршем: простий рецепт смачної страви

Фрикадельки з томатною підливою: покроковий рецепт смачної страви