Традиційний італійський десерт: рецепт дуже смачного бабусиного торта

Бабусин торт, торт із заварним кремом, торт рецепт, італійська кухня
Фото: Instagram iwona_gotowanietoproste | Бабусин торт

В Італії бабусин торт називають вічним як Рим. І це один із найпопулярніших десертів у країні.

Бабусин торт — це вічна класика, ідеальний десерт для недільного обіду. Існує щонайменше два варіанти бабусиного торта: відкритий, що містить основу і крем, безпосередньо прикрашений кедровими горішками і цукровою пудрою, і закритий, з подвійним шаром пісочного тіста і заварним кремом у центрі. На сайті рецептів Giallo Zafferano пропонують приготувати саме останній варіант.

Бабусин торт

Інгредієнти:

Для пісочного тіста (на форму діаметром 26 см):

  • борошно — 450 г;
  • холодне вершкове масло з холодильника — 200 г;
  • цукор — 160 г;
  • два яйця;
  • цедра одного лимона.

Для заварного крему:

  • молоко — 500 г
  • цукор — 100 г
  • борошно — 50 г
  • яєчні жовтки — 4 штуки;
  • цедра одного лимона.

Для прикраси:

  • кедрові горіхи — 25 г;
  • яєчні білки — за смаком
  • цукрова пудра;

Щоб приготувати бабусин торт, спочатку приготуйте заварний крем: у каструлю вилийте яєчні жовтки та цукор. Перемішайте лопаткою і потім додайте борошно. Ще раз перемішайте, поки не отримаєте однорідну та щільну суміш.

В іншу каструлю влийте молоко, присмачене тертою цедрою лимона, і поставте його на вогонь. Коли суміш закипить, спочатку влийте невелику кількість молока в яєчну суміш, щоб вона розрідилася, помішуючи лопаткою. Потім додайте все це і ще раз перемішайте. Поставте каструлю на вогонь і дайте крему загуснути на помірному вогні, постійно помішуючи.

Перекладаємо крем у миску і поставте її у велику миску, наповнену кубиками льоду. Так крем швидко охолоне, не втративши колір і консистенцію. Якщо ви не використовуєте його одразу для приготування, накрийте харчовою плівкою і перенесіть у холодильник.

Тим часом приготуйте тісто: у міксер покладіть борошно та холодне вершкове масло з холодильника. Кілька секунд перемішуйте міксером, поки не отримаєте суміш. Якщо немає міксера, можете зробити те ж саме і руками. Перекладіть пісочну суміш на кондитерську дошку і сформуйте в центрі заглиблення, потім всипте цукор і додайте яйця.

Натріть цедру лимона і короткочасно обробіть інгредієнти, рівно стільки, щоб вони ущільнилися. І сформуйте з тіста буханку. Тісто злегка розрівняйте і загорніть у харчову плівку. Потім поставте в холодильник для застигання мінімум на 30 хвилин.

Коли тісто охолоне, розкачайте його на злегка посипаній борошном робочій поверхні до товщини 3 мм. Ви можете помістити тісто між двома аркушами паперу для випічки, щоб його було легше розгортати. Змастіть вершковим маслом і присипте борошном форму для тарта діаметром 26 см. І розкладіть у формі тісто.

Притисніть пальцями, щоб тісто добре прилипло до основи та країв, потім видаліть зайве. Наколіть виделкою і наповніть остиглим кремом.

Пісочне тісто, що залишилося, ще раз обімніть, розкачайте і накрийте ним крем. Притисніть краї пальцями і добре заліпіть.

Змастіть поверхню невеликою кількістю яєчного білка. Наколіть виделкою і посипте кедровими горішками. Випікайте в розігрітій статичній духовці за температури 160 градусів 50 хвилин на нижньому рівні, потім підвищте температуру до 180 градусів і готуйте ще 10 хвилин. Якщо під час приготування поверхня потемніє занадто сильно, можна накрити її алюмінієвою фольгою. Після приготування дістаньте з духовки і дайте повністю охолонути. Посипте цукровою пудрою і подавайте смачний бабусин торт до столу.

Читайте також:

Молочно-імбирний пудинг: готуємо ніжний десерт до чаю

Лимонний пудинг: рецепт найніжнішого десерту до чаю

Пудинг із сиру з морквою: як приготувати смачний десерт