Традиційний італійський десерт: рецепт дуже смачного бабусиного торта
В Італії бабусин торт називають вічним як Рим. І це один із найпопулярніших десертів у країні.
Бабусин торт — це вічна класика, ідеальний десерт для недільного обіду. Існує щонайменше два варіанти бабусиного торта: відкритий, що містить основу і крем, безпосередньо прикрашений кедровими горішками і цукровою пудрою, і закритий, з подвійним шаром пісочного тіста і заварним кремом у центрі. На сайті рецептів Giallo Zafferano пропонують приготувати саме останній варіант.
Бабусин торт
Інгредієнти:
Для пісочного тіста (на форму діаметром 26 см):
- борошно — 450 г;
- холодне вершкове масло з холодильника — 200 г;
- цукор — 160 г;
- два яйця;
- цедра одного лимона.
Для заварного крему:
- молоко — 500 г
- цукор — 100 г
- борошно — 50 г
- яєчні жовтки — 4 штуки;
- цедра одного лимона.
Для прикраси:
- кедрові горіхи — 25 г;
- яєчні білки — за смаком
- цукрова пудра;
Щоб приготувати бабусин торт, спочатку приготуйте заварний крем: у каструлю вилийте яєчні жовтки та цукор. Перемішайте лопаткою і потім додайте борошно. Ще раз перемішайте, поки не отримаєте однорідну та щільну суміш.
В іншу каструлю влийте молоко, присмачене тертою цедрою лимона, і поставте його на вогонь. Коли суміш закипить, спочатку влийте невелику кількість молока в яєчну суміш, щоб вона розрідилася, помішуючи лопаткою. Потім додайте все це і ще раз перемішайте. Поставте каструлю на вогонь і дайте крему загуснути на помірному вогні, постійно помішуючи.
Перекладаємо крем у миску і поставте її у велику миску, наповнену кубиками льоду. Так крем швидко охолоне, не втративши колір і консистенцію. Якщо ви не використовуєте його одразу для приготування, накрийте харчовою плівкою і перенесіть у холодильник.
Тим часом приготуйте тісто: у міксер покладіть борошно та холодне вершкове масло з холодильника. Кілька секунд перемішуйте міксером, поки не отримаєте суміш. Якщо немає міксера, можете зробити те ж саме і руками. Перекладіть пісочну суміш на кондитерську дошку і сформуйте в центрі заглиблення, потім всипте цукор і додайте яйця.
Натріть цедру лимона і короткочасно обробіть інгредієнти, рівно стільки, щоб вони ущільнилися. І сформуйте з тіста буханку. Тісто злегка розрівняйте і загорніть у харчову плівку. Потім поставте в холодильник для застигання мінімум на 30 хвилин.
Коли тісто охолоне, розкачайте його на злегка посипаній борошном робочій поверхні до товщини 3 мм. Ви можете помістити тісто між двома аркушами паперу для випічки, щоб його було легше розгортати. Змастіть вершковим маслом і присипте борошном форму для тарта діаметром 26 см. І розкладіть у формі тісто.
Притисніть пальцями, щоб тісто добре прилипло до основи та країв, потім видаліть зайве. Наколіть виделкою і наповніть остиглим кремом.
Пісочне тісто, що залишилося, ще раз обімніть, розкачайте і накрийте ним крем. Притисніть краї пальцями і добре заліпіть.
Змастіть поверхню невеликою кількістю яєчного білка. Наколіть виделкою і посипте кедровими горішками. Випікайте в розігрітій статичній духовці за температури 160 градусів 50 хвилин на нижньому рівні, потім підвищте температуру до 180 градусів і готуйте ще 10 хвилин. Якщо під час приготування поверхня потемніє занадто сильно, можна накрити її алюмінієвою фольгою. Після приготування дістаньте з духовки і дайте повністю охолонути. Посипте цукровою пудрою і подавайте смачний бабусин торт до столу.
Читайте також:
Молочно-імбирний пудинг: готуємо ніжний десерт до чаю