Березовий сік: як правильно збирати, зберігати і вживати цей напій
Цей продукт природного походження здавна користується популярністю, оскільки є справжнім джерелом вітамінів і корисних речовин.
В Україні почався активний збір березового соку, і дерева в гаях "обліпили" банки і пляшки. Фокус вирішив розібратися, в чому ж користь березового соку для організму, і як правильно збирати і зберігати цей продукт.
Березовий сік являє собою прозору рідину, щедро насичену амінокислотами, мінералами, полісахаридами, фітонцидами, рослинними гормонами, дубильними й іншими біологічно активними речовини. В його складі є калій, кальцій, магній, марганець, залізо, натрій, вітаміни С, В6 і В12. Трохи солодкуватий смак йому надають фруктоза, сахароза та глюкоза.
Цілющі властивості березового соку
Цьому напою здавна приписують цілющі та тонізувальні властивості. Він володіє очищувальними, протизапальними, протиінфекційними, антиалергенними, сечогінними і регенерувальними властивостями. Його рекомендують пити при серцево-судинних захворюваннях, бронхолегеневих запальних процесах, виразковій хворобі, проблемах із нирками і печінкою, при радикуліті, подагрі, артриті та ревматизмі. Березовий сік допоможе заповнити недолік сил при авітамінозі та хронічній втомі, підвищує рівень гемоглобіну.
Під час вагітності він показаний при токсикозі, допомагаючи жінкам впоратися з цією проблемою, а також прибирає набряклість, характерну для третього триместру. Під час годування грудьми напій підвищує лактацію.
На цьому корисні властивості березового соку не вичерпуються. Через низьку калорійність (24 ккал на літр) він відмінно зарекомендував себе для дієти, допомагаючи ефективно боротися із зайвою вагою та очищати організм від шлаків.
Використовується сік із берези і в косметиці. Він освіжає та покращує стан шкіри і волосся, загоює рани і згладжує рубці, зменшує пігментацію. Він також допомагає в боротьбі з екземою, фурункульозом, дерматитами.
За деякими даними, березовий сік позитивно впливає на потенцію у чоловіків.
Як правильно пити березовий сік
Вживати цей напій необхідно натщесерце і перед їжею, але не частіше трьох разів на день. При проблемах із системою травлення необхідно випивати 50 грамів соку на голодний шлунок по три рази на добу за півгодини до їди.
Солодкий сік берези в помірних кількостях можуть пити хворі на цукровий діабет.
Кому протипоказаний цей напій
Березовий сік протипоказаний тим, у кого спостерігається індивідуальна непереносимість напою. Для цього спочатку потрібно зробити кілька ковтків і поспостерігати за реакцією організму. Якщо вона проявляється, краще від нього відмовитися.
Люди, які страждають на сечокам'яну хворобу, повинні знати, що березовий сік при надмірному вживанні може спровокувати у них активність сольових утворень і викликати болі. Також його не рекомендують пити тим, у кого є алергічна реакція на пилок берези.
Коли потрібно збирати березовий сік і як правильно це робити
Хід березового соку починається після першої відлиги і триває до розпускання бруньок, тобто з березня по кінець квітня. Збирати його потрібно з дерев, у яких окружність стовбура не менше 30 см. У день з однієї берези можна взяти від одного до 6 літрів соку, а найкраща соковіддача відбувається з 12 до 17 годин дня. До речі, більш інтенсивно "плачуть" берези, які ростуть на теплих і світлих ділянках.
Збирати сік слід із дерев, що ростуть в екологічно благополучній зоні. Якщо берези стоять уздовж доріг з інтенсивним рухом, поруч із полями, які обробляються гербіцидами і пестицидами, біля смітників або на звалищах, у заражених регіонах, то сік може містити важкі метали та інші небезпечні речовини для здоров'я людини.
На висоті 40-50 см від землі в стовбурі берези з південної сторони робиться отвір, куди встановлюється невеликий жолобок або трубка, по якій рідина стікає в чисту банку. Останнім часом багато людей для збору соку використовують трубочки від медичної крапельниці діаметром 5-7 мм. Для цього на одній її стороні роблять косий зріз і вставляють в отвір у стовбурі берези, а другий кінець поміщають в банку, куди капає сік.
Після закінчення збору отвір необхідно закрити садовим варом, глиною або воском, щоб уберегти дерево від хвороб і загибелі в подальшому.
Способи зберігання березового соку
Березовий сік дуже швидко псується, тому його потрібно пити або свіжим, або заморожувати. В Україні найчастіше його консервують за температури 80 і більше градусів і додаючи в нього часточку лимона або апельсина, а також цукор. Варто пам'ятати, що при цьому частина корисних властивостей втрачається, але далеко не всі.
Березовий сік дуже популярний під час приготування квасу. Для цього в свіжий сік додають смажені зерна ячменю, трохи цукру для бродіння (2 чайні ложки на літр), сухофрукти, лимонні або апельсинові кірки. Потім ємність щільно закривають і залишають в темному приміщенні. Через кілька діб квас готовий.
Нагадаємо, українцям пояснили, у чому насправді полягає користь вітаміну С.