Проблеми із серцем і зайва вага: 6 причин назавжди відмовитися від кетчупу
Різноманітні соуси є невід'ємною частиною нашого раціону, тому що смак їжі без цих додаткових інгредієнтів здається "біднішим". Але кожна додаткова порція ультраперероблених продуктів, таких як кетчуп, збільшує ризик різноманітних проблем зі здоров'ям і навіть ранньої смерті.
Любителі кетчупу знають, наскільки неповною може здатися їжа без цієї класичної приправи, яку можна знайти буквально на кожній кухні в усьому світі. Однак продукти, що зазнали ультраобробки, до яких належить і промисловий кетчуп, можуть виявитися надзвичайно шкідливими для вашого здоров'я. За даними Harvard Health Publishing (HHP), дослідники підрахували, що ризик розвитку деменції на 25% вищий у людей, які їдять велику кількість ультраоброблених продуктів. В іншому дослідженні, опублікованому в Британському медичному журналі, стверджується: "На кожну додаткову порцію ультраперероблених продуктів ризик ранньої смерті відносно збільшується на 18%". Про це пише OnlyMyHealth.
У Фокус. Стиль з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найцікавіші новини зі світу шоу-бізнесу та світського життя!
Ось як ультраоброблений кетчуп може вплинути на ваше здоров'я та самопочуття.
Високий вміст цукру
Хоча кетчуп може мати прекрасний смак, однією з найсерйозніших проблем, пов'язаних із кетчупом, є високий вміст цукру. HHP повідомила, що надмірне споживання "доданого цукру" пов'язане з різними проблемами зі здоров'ям, включно з підвищеним кров'яним тиском, запаленням, ожирінням, діабетом 2 типу, жировою хворобою печінки, серцевим нападом, інсультом і проблемами із зубами.
Порожні калорії
Кетчуп не містить багатьох необхідних поживних речовин. Замість цього це джерело порожніх калорій. У разі надмірного вживання він може додати до їжі непотрібні калорії, не забезпечуючи жодних поживних речовин, необхідних вашому організму.
Надлишок натрію
Ще один важливий побічний ефект, який слід враховувати, — це високий вміст натрію в кетчупі. Надмірне споживання солі може призвести до підвищення кров'яного тиску, який є фактором ризику серцево-судинних захворювань та інсульту. HHP повідомляє, що "занадто багато натрію також може спричинити втрату кальцію, частина якого може бути виведена з кісток".
Вплив на здоров'я порожнини рота
Через високий вміст цукру кетчуп може сприяти розвитку карієсу. Цукор у кетчупі може живити шкідливі бактерії в роті, що з часом призводить до проблем із зубами.
Можливий дискомфорт у травленні
Деякі люди можуть відчувати дискомфорт після вживання кетчупу. Це може бути пов'язано з його кислотністю, спеціями або консервантами. Згідно з дослідженням, опублікованим в "Архівах медичних наук", харчові добавки можуть порушити баланс хороших і поганих бактерій у кишечнику, підвищуючи ймовірність запалення.
Збільшення ваги
Якщо ви стежите за вагою, то маєте знати, що високий вміст цукру в кетчупі може сприяти збільшенню ваги, якщо не контролювати кількість, яку ви вживаєте в їжу. Додаткові калорії від кетчупу можуть накопичуватися, особливо якщо використовувати його у великих кількостях.
Попри те, що кетчуп є улюбленим соусом у багатьох сім'ях, важливо знати про його потенційні побічні ефекти, особливо якщо ви вживаєте його в надлишку. Поміркованість є ключовим моментом, коли йдеться про будь-яку їжу, особливо про продукти, що зазнали глибокої обробки, такі як кетчуп. Вибір високоякісного кетчупу з меншою кількістю добавок може допомогти пом'якшити деякі побічні ефекти. Як і у випадку з будь-яким іншим аспектом вашого раціону, завжди корисно пам'ятати про те, що ви споживаєте, і про те, як це може вплинути на здоров'я в довгостроковій перспективі. Насолоджуйтеся кетчупом, але робіть це так, щоб це сприяло вашому загальному благополуччю.
Нагадаємо, вчені пояснили, чому назавжди виключити зі свого раціону білий хліб.
Раніше Фокус писав про те, що експерти назвали 3 звички, які можуть запобігти захворюванням і зберегти здоров'я.
Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо у вас є проблеми, зверніться до фахівця.