Лише користь. Нутриціологиня розповіла, чи можна їсти сало щодня

Сало нарізка
Фото: pixabay.com | Як правильно їсти сало

Сало — це не просто продукт, а генетичний код нашої нації. І не дивлячись на те, що це чистий жир, він надзвичайно корисний для здоров'я. Ексклюзивно для Фокусу нутриціологиня Наталія Козак розповідає про те, як правильно їсти сало.

Related video

Сало є практично в кожному холодильнику, тому що без нього важко уявити банош, вареники зі шкварками та борщ. Та сало не просто смачний продукт, а ще й корисний, звісно, якщо вживати його у помірних кількостях. Фокус запитав у нутриціологині, спеціаліста зі здорового харчування Наталії Козак, чим саме корисне сало та чи можна їсти його щодня.

У Фокус. Стиль з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найцікавіші новини зі світу шоу-бізнесу та світського життя!

"Я добре пам’ятаю часи, коли сало вважалося таким, що має репутацію абсолютно шкідливого продукту, а потім продуктом, який рятує від усіх болячок на світі. Проте буремні часи минають, і ми нарешті розуміємо, що уся їжа добра та корисна, питання лише в дозі", — каже нутриціологиня.

Сало — продукт тваринництва, який відомий своїм високим вмістом жирів, в основному це насичені жири, які при зловживанні є шкідливими для нашого здоров’я. Але сьогодні ми говоримо тільки про користь.

Чим корисне сало?

Fullscreen
Фото: Unsplash

Сало містить лінолеву кислоту — корисну жирну кислоту, яка необхідна для нормального функціонування організму. Крім того, вона перешкоджає появі холестеринових відкладень на стінках судин та знижує ризик атеросклерозу.

"Це високожировий продукт, який дуже гарно працює на випорожнення жовчного міхура, а також допомагає біохімічному процесу засвоєння жиророзчинних вітамінів А, Е, D, K. Воно в невеликій кількості містить білок та вітаміни", — каже Наталія Козак.

Проте, як було зазначено вище, навіть корисними продуктами не варто зловживати, особливо це стосується продуктів, які містять насичені жири. Тому, якщо ви дбаєте про своє здоров'я та слідкуєте за фігурою, варто контролювати розмір порції.

"Середня калорійність сала 700-800 калорій. Основну частину становлять насичені жири, а поліненасичені до 5 г на 100 г. Тобто приписати йому суперлікувальні властивості насправді важко, але ігнорувати смакові якості — абсолютно неможливо! До речі, смак сала буде залежати від пори вигодовування тварин, а також корму", — підкреслює нутриціологиня.

Чи можна смажити на салі?

В традиційній українській кухні багато страв готуються з використанням смальцю — топленого сала та шкварок. Проте часто люди вважають цей вид жирів некорисним та відмовляються від його використання. Проте експерти з харчування навпаки радять використовувати сало для смаження.

"На салі можна смажити, оскільки воно має високу точку димлення, але якщо його перетопити, то смажити буде ще краще, оскільки шматки містять білок, який може горіти", — каже Наталія Козак.

Чи можна їсти сало щодня?

Fullscreen
Фото: Freepik

Сало, як і будь-який інший продукт можна легко вписати у будь-який раціон харчування, навіть якщо ви худнете або намагаєтеся контролювати вагу. Питання тільки в тому, щоб не переїдати і не наїдатися лише салом, а додавати його до страви в якості додаткового компонента.

"Їсти сало можна хоч щодня, але доза повинна бути невелика. 15-30 г на день дозволять закрити смаковий гештальт та не перебільшити дозу насичених жирів у раціоні. Важливо звертати увагу на те, що сало містить також багато солі, тому ті, хто переїдають регулярно салом, мають ризик загострення серцево-судинних хвороб, а також за рахунок високої калорійності можуть мати зайві кілограми", — попереджає нутриціологиня.

Сильна тяга до солоного сала може свідчити про дефіцит вітамінів D, Е та А, а також про те, що вам не вистачає кальцію, селену та інших мінералів.

Чому потрібно їсти сало з часником?

Fullscreen
Фото: Unsplash

Сало з часником має гарний вплив на серцево-судинну систему, оздоровлює печінку та діє як жовчогінне. Тому сало з часником їсти корисно, особливо смакує це поєднання з борщем та іншими першими стравами.

"Складно уявити українську кухню без сала, відмовлятися від нього не потрібно, якщо ви його дуже любите. Проте дотримуйтеся адекватних норм, споживайте не занадто солене сало, не зловживайте копченим, а також виморожуйте його перед вживанням задля безпеки", — радить Наталія Козак.

Коли не можна їсти сало

Сало потрібно їсти з обережністю людям, які страждають на захворювання нирок, печінки, гострим холециститом та панкреатитом. Також, якщо у вас є порушення в роботі ШКТ будьте обережні, вживаючи сало з часником, тому що це поєднання може викликати порушення травлення.

Нагадаємо, 3 види горіхів, які обов'язково мають бути у вашому раціоні, тому що містять корисні жири..

Раніше Фокус писав про те, що правильні жири є найважливішим компонентом збалансованої дієти.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо у вас є проблеми, зверніться до фахівця.