Дієта довгожителів: 7 продуктів, які потрібно їсти, щоб довго жити

Мама і донька готують салат
Фото: Freepik | Які продукти їдять довгожителі

У "блакитних зонах" набагато більше довгожителів, ніж в інших регіонах. Однак там люди не тільки живуть довше, а й ведуть більш здоровий спосіб життя. І одним із головних чинників їхнього довголіття є харчування.

Related video

Блакитні зони — це п'ять регіонів світу, де люди частіше доживають до віку вище середнього. Це Окінава в Японії, Сардинія в Італії, Нікойя в Коста-Ріці, Ікарія в Греції та Лома-Лінда в Каліфорнії. Люди в цих регіонах не тільки мають вищу тривалість життя, а й нижчий рівень захворюваності на вікові захворювання, такі як серцево-судинні захворювання, рак і діабет. Дослідники виявили, що саме харчування має вирішальний вплив на тривалість життя і здоров'я цих людей. Жителі "блакитних зон" їдять багато продуктів, багатих поживними речовинами. Про це пише Fit For Fun.

У Фокус. Стиль з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найцікавіші новини зі світу шоу-бізнесу та світського життя!

Харчування в "блакитних зонах" вирізняється розмаїттям цільних продуктів рослинного походження, воно багате на клітковину, вітаміни, мінерали та антиоксиданти. На тарілці довгожителів часто подають сім основних продуктів.

Квасоля — рослинний білок

Fullscreen
Фото: Freepik

Квасоля багата клітковиною, білком і містить безліч вітамінів і мінералів. Вживання в їжу бобів підтримує здоров'я кишківника і може знизити ризик серцевих захворювань. Поєднання квасолі та цільнозернових продуктів, таких як рис, утворює повноцінний білок і тому є здоровою альтернативою м'ясу. У "блакитних зонах" квасоля часто використовується в традиційних стравах, таких як костариканське галло пінто.

Оливкова олія — рідке золото

Оливкова олія є важливою частиною раціону жителів "блакитних зон". Вона багата на мононенасичені жирні кислоти, які можуть знизити рівень "поганого" холестерину та ризик серцевих захворювань.

Оливкова олія також містить антиоксиданти, які мають протизапальні властивості і можуть знизити ризик хронічних захворювань, наприклад, раку і діабету. Найкраще використовувати оливкову олію як основне джерело жирів на кухні та додавати її в салати, овочеві страви та соуси.

Горіхи — маленькі електростанції

Fullscreen
Фото: Freepik

Горіхи багаті корисними жирами, клітковиною, білком та мінералами, такими як калій і магній. Регулярне вживання горіхів пов'язане з поліпшенням здоров'я серця й зниженням ризику хронічних захворювань. Рекомендується щодня з'їдати жменю горіхів, наприклад мигдалю, волоських горіхів або фісташок.

Овочі — зелена сила

Овочі, особливо овочі сімейства хрестоцвітних, такі як броколі, цвітна капуста і листова зелень, відіграють важливу роль у дієті "блакитної зони". Вони багаті клітковиною, вітамінами і мінералами, які важливі для здоров'я мозку, нервової та імунної системи.

Вживання овочів може знизити ризик хронічних захворювань, таких як рак і хвороби серця, і сприяти довголіттю. Рекомендується щодня їсти найрізноманітніші овочі та насолоджуватися ними в сирому вигляді, тушкувати або готувати на пару.

Вода — важлива для обміну речовин

Fullscreen
Фото: Freepik

Вода важлива для достатньої гідратації та допомагає підтримувати всі функції організму. Вода також допомагає травленню, регулює температуру тіла і сприяє обміну речовин.

У "блакитних зонах" люди п'ють достатньо води та уникають солодких напоїв. Рекомендується випивати щонайменше 1,5-2 літри води на день, щоб підтримувати оптимальний рівень гідратації організму.

Кава — піднімає настрій

Помірне споживання кави пов'язане з поліпшенням здоров'я серця, зниженням імовірності розвитку деяких видів раку та поліпшенням психічного здоров'я. Кава також містить антиоксиданти і може прискорити обмін речовин, проте її слід вживати помірно, не підсолоджувати занадто великою кількістю цукру і не додавати багато молока.

Червоне вино — насолоджуйтеся помірно

Fullscreen
Фото: pexels.com

Так, усе правильно. У "блакитних зонах" вживають алкоголь, особливо червоне вино, але тільки в помірних кількостях. Червоне вино містить антиоксиданти з виноградної шкірки, що мають протизапальні властивості і знижують ризик серцево-судинних захворювань.

Червоне вино має позитивні властивості, але жінкам слід випивати максимум одну склянку на день. Важливо зазначити, що надмірне вживання алкоголю може завдати шкоди вашому здоров'ю та підходить не всім.

Важливо їсти різноманітні цільні продукти та підтримувати загалом здорову збалансовану дієту. Однак харчування — це ще не все. Такі фактори, як сон, паління та фізична активність, також впливають на тривалість життя.

Нагадаємо, які продукти не можна їсти, якщо ви хочете прожити довге і здорове життя.

Раніше Фокус писав про те, які секрети харчування людей, які живуть найдовше.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо у вас є проблеми, зверніться до фахівця.