Вегани врятують Землю. Вчені кажуть, що відмова від виробництва м'яса уповільнить зміну клімату

Корова
Фото: Britannica | Учені вважають, що відмова від виробництва м'яса може зменшити вплив глобального потепління

За словами американських учених, поетапна відмова від виробництва м'яса протягом наступних 15 років різко скоротить викиди парникових газів у атмосферу та може запобігти глобальному потеплінню.

Related video

Учені Майкл Ейзен із Каліфорнійського університету в Берклі та Патрік Браун зі Стенфордського університету є веганами. Тому вони вирішили провести дослідження, яке показало, що відмова від виробництва м'яса збільшить на 30% кількість рослинності на Землі, яка використовується для годування худоби. Також скоротяться викиди метану й оксиду азоту в атмосферу, що суттєво вплине на зниження згубного впливу глобального потепління, повідомляє SciTechDaily.

За словами вчених, тваринництво призводить до того, що в атмосферу потрапляє метан, оксид азоту, а також 800 млрд тонн вуглекислого газу. Якщо припинити виробництво м'яса, скорочення викидів парникових газів мажна буде порівняти зі щорічним скороченням глобальних викидів CO2 на 68%.

"Для запобігання кліматичній катастрофі потрібно відмовитися від виробництва м'яса протягом найближчих 15 років. Це скоротить викиди трьох основних парникових газів", — каже Ейзен.

За словами вчених, відмова від виробництва м'яса й утримання худоби в промислових масштабах одразу проявляться у вигляді покращення кліматичної ситуації протягом наступних 20-50 років.

Парникові гази від тваринництва

У своєму дослідженні Ейзен і Браун кажуть, що тваринництво, завдяки якому люди отримують м'ясо у великих масштабах, призводить до викидів величезної кількості парникових газів.

  • Метан виробляють самі тварини;
  • Оксид азоту утворюється з добрив, які використовують із вирощування кормів;
  • Вуглекислий газ з'являються під час утримання та транспортування тварин і м'яса.
Свині, свиня Fullscreen
За словами вчених, для запобігання кліматичній катастрофі потрібно відмовитися від виробництва м'яса протягом найближчих 15 років.
Фото: wikipedia

Також, за словами вчених, багато вуглецю в атмосфері є результатом того, що люди розчистили лісові масиви для створення пасовищ і вирощування кормів для худоби. Таким чином, припинення вирощування худоби для м'яса також сприятиме збільшенню рослинності на Землі, яка здатна переробляти вуглець.

15 років – термін, на який слід відмовитися від м'яса

"Ми вважаємо, що протягом 15 років можна відмовитися від виробництва м'яса. Це призведе до зменшення на третину викидів метану у світі та на дві третини — викидів оксиду азоту. Це стабілізує кліматичну ситуацію", — каже Ейзен.

Учені, звичайно, визнають, що м'ясо є ключовим продуктом у харчуванні мешканців багатьох країн, але також вони стверджують, що вже приблизно 400 млн жителів Землі харчуються виключно рослинною їжею.

"Існуючі сільськогосподарські культури могли б замінити калорії, білки та тваринні жири", — говорить Браун.