Небезпечна кулінарія. Всього одна тріщина на тефлоновій сковороді робить їжу отруйною
Вчені виявили, що навіть крихітне ушкодження поверхні здатне звільнити мільйони небезпечних мікроскопічних частинок.
Сковороди та каструлі із тефлоновим покриттям міцно закріпилися на наших кухнях. Однак тефлон (або політетрафторетилен) належать до сімейства так званих "вічних хімічних речовин" (PFAS), які залишаються у навколишньому середовищі. У новому дослідженні вчені зосередилися на вивченні того, наскільки небезпечним може виявитися кухонне начиння, пише Science Alert.
Група вчених з Університетів Фліндерса і Ньюкасла в Австралії зосередилася на тому, скільки мікроскопічних частинок вивільняється через тріщини в покритті і як вони можуть вплинути на наше здоров'я.
У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!
Під час дослідження вчені виявили, що крихітні пластикові частинки можуть просочуватися в наші продукти під час приготування їжі на кухонному начинні з пошкодженим покриттям. Дослідники виявили, що згодом через експлуатацію та миття начиння може втрачати своє покриття і спробували порахувати, яку кількість пластику вони починають виділяти згодом.
У дослідженні вчені зосередилися на мікро- та наноплоастиці і виявили, що згодом ми можемо мати справу зі значною кількістю крихітних частинок пластику. За словами інженера-механіка з Університету Фліндерса Юхонг Тан, нам необхідно бути обережними з використанням пошкоджених каструль і сковорідок, щоб уникнути забруднення продуктів.
Під час дослідження вчені використовували метод раманівської спектроскопії, щоб вивчити мікро- та нанопластик на тефлоновому покритті на молекулярному рівні за допомогою розсіяних фотонів. Вчені використовували кілька алгоритмів, щоб розрахувати, яка частина цих крихітних частинок може відклеїтися та потрапити до нашої їжі.
У результаті дослідники розрізали посуд з тефлоновим покриттям на невеликі шматочки та імітували процес приготування їжі, а також миття та взаємодії з поверхнею, використовуючи різні матеріали, наприклад, нержавіючу сталь, шерсть, дерево та пластик.
Вчені виявили, що пошкоджене покриття може призвести до викиду понад 2 мільйонів крихітних пластикових частинок під час приготування їжі. Дослідження показало, що достатньо лише 30 секунд приготування їжі, щоб "отруїти" наші продукти.
За словами співавтора дослідження, матеріалознавця з Університету Ньюкасла в Австралії Ченга Фанга, PFAS викликає занепокоєння вчених, оскільки ці мікрочастинки тефлону в нашій їжі можуть стати загрозою для здоров'я людини.
У результаті вчені закликають бути обережними при використанні пошкоджених каструль та сковорідок з тефлоновим покриттям — дослідники вважають, що нам слід бути уважнішими при використанні начиння з покриттям, а у разі пошкодження покриття начиння слід вивести з експлуатації.
Раніше Фокус писав про те, що вчені підтвердили, що всі банани радіоактивні та розповіли, чи варто їх виключати з раціону.