Завтрак 5000 лет назад. Керамические тарелки рассказали каковой была диета наших предков
З'ясувалося, що давні тарілки використовували не лише для зберігання зернових культур, а й м'яса.
Керамічні тарілки зі скошеним краєм були предметом суперечок між ученими багато століть. Учені не могли довго зрозуміти, що їли наші пращури. Однак нове дослідження допомогло з'ясувати це, — пише The Independent.
Миска зі скошеним краєм — один із тих символів, які краще дозволяють зрозуміти харчові звички 5500 років тому. Хімічні сполуки допомогли з'ясувати, що саме їли люди у Месопотамії раніше.
Функція цих мисок була предметом дискусій понад сторіччя. Стаття з Journal of Archaeological Science: Reports їх завершила. Тепер є докази, що в цьому посуді були різні продукти. Ймовірно, у ньому були м'ясні рагу та бульйони.
Тваринні жири й інші сполуки помітили на тарілках, виявлених на пізній стоянці Шахі-Кора доби енеоліту. Вона розташована на північному сході Іраку. Там проводять розкопки з 2019 року. Проєктом керує Клаудія Глатц. Вона працює на дослідження археологічних ландафштів.
Посудини використовувалися також для зберігання хліба й інших зернових культур. Це було основою багатства та розквіту. Однак у новій статті аргументують, що це не так.
Зазначається, що в цьому посуді використовували не лише м'ясні продукти, а й молочні. Це свідчить про функціональність товстостінних посудин конічної форми масового виробництва. Їх часто знаходять на різних старовинних стоянках, а також письмових документах. Традиційно там вони інтерпретуються як контейнери для пайків.
Результати нового дослідження є значним прогресом. Вони допоможуть поглянути з нової точки зору на ранній урбанізм. Крім того, це торкнеться соціальної структури та появи державних установ.
"Наші результати вказують на значну роль місцевого агентства у прийнятті та новому тлумаченні функції та соціальної символіки об'єктів, які в інших місцях однозначно асоціюються з державними установами та конкретними практиками", — кажуть дослідники.
Крім того, вони зазначають, що останні результати відкривають нові шляхи дослідження ролі їжі у розвитку регіону.
Нагадаємо, що раніше Фокус писав про те, що вперше приготували на вогні наші предки. З'ясували, що це була смажена риба.